Liberals accelera el congrés per intentar minimitzar el desgast i preparar-se per comicis anticipats

L’executiva valida les candidatures de Pallarés i Cabanes per a les primàries en un clima d’aparent normalitat però seguint el guió establert per evitar sortides de to atès la crispació soterrada que hi ha al partit

L'executiva s'ha celebrat en un clima d'aparent cordialitat.
L'executiva s'ha celebrat en un clima d'aparent cordialitat. Toni Solanelles

Candidats validats, joc brut assegurat. Conscient d’això, l’executiva liberal, que ha donat per bones les candidatures de Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes per a les primàries, ha decidit accelerar el màxim possible la celebració del congrés que ha de triar el cap de llista per a les properes eleccions. Convocant tan ràpid com es pugui dins els terminis estatutaris establerts, es vol evitar que l’esquerda es vagi eixamplant cada dia que passi i es pretén estar a punt per si el cap de Govern, Xavier Espot, veient l’escenari esvalotat, decideix convocar eleccions anticipades.

Si inicialment el congrés s’havia de celebrar abans del 30 de juny i se situava en la segona quinzena del mes que ve el conclau del qual n’hauria de sortir el cap de cartell liberal -que fa deu dies es donava per fet que seria un Jordi Gallardo que avui assegura que acabada la legislatura abandona la política en primera línia- ara els terminis s’han escurçat tant com s’ha pogut. El congrés serà el dissabte 28 de maig i Cabanes i Pallarés es jugaran la candidatura liberal enmig d’un clima d’alta tensió.

Si inicialment es plantejava el conclau per elegir candidat a cap de Govern per a la segona quinzena de juny, ara s’ha fixat la trobada congressual per al dissabte 28 de maig

L’executiva d’aquest vespre, en què no ha acudit Gallardo, de viatge, ha volgut aparentar una suposada normalitat que no hi és al partit. La guerra bruta oberta des que el president del partit anuncia que no es presenta a les primàries en sentir-se traït per Pallarés, s’ha anat aguditzant i malauradament el partit preveu que vagi a més. Conscients tots plegats d’aquest fet, com menys temps hi hagi per esbatussar-se i abans s’aclareixin les coses, millor, han assegurat les fonts, que han explicat que la reunió de la direcció ha estat molt guionitzada.

En efecte, s’ha seguit el full de ruta establert i s’ha mirat de tallar qualsevulla intervenció que pogués derivar en qualsevol petit enfrontament. S’han repassat terminis, s’han comprovat els avals dels pre-candidats… I sí, no s’han comptat els suports rebuts per Cabanes i per Pallarés per evitar un ball de xifres. De fet, la decisió s’hauria adoptat aquest migdia després que aquest matí el ‘xat’ del partit tragués fum amb el llançament d’acusacions recíproques de filtrar dades.

VALIDACIÓ

Per evitar que qualsevol membre del partit -i les dades només les tenien càrrecs molt rellevants- pogués acabar anunciant quants avals té un candidat o l’altre, l’executiva l’únic que ha fet és validar firmes fins a arribar a les quinze mínimes necessàries. A partir d’aquí, en els dos casos, s’ha deixat de comptar. I és que es considera que s’està fent, ja d’entrada, joc brut amb el suport obtingut suposadament per Cabanes i presumptament per Pallarés. El que és clar és que són de naturalesa molt diferent i això pot tenir una incidència important en vista al congrés del dia 28.

Per evitar que qualsevol membre del partit pogués acabar anunciant quants avals té un candidat o l’altre, l’executiva l’únic que ha fet és validar firmes fins a arribar a les quinze mínimes necessàries. A partir d’aquí, en els dos casos, s’ha deixat de compta

Cabanes és un candidat d’última hora impulsat per Víctor Filloy i Toni Garcia amb l’aval de Jordi Gallardo i Maribel Lafoz. La vella guàrdia suposada. La política de sempre. Amb el que té de bo i el que té de dolent. I té el suport d’afiliats que fan poquíssima vida de partit que se’ls ha mobilitzat per a l’ocasió. Pallarés té un vot més jove, un suport més de darrera fornada però que fa més caliu polític actualment. Fora de combat Gallardo, els consellers Ferran Costa, Marc Magallón i Eva López li han fet costat. Però també membres de l’executiva com Josep Fusté o càrrecs electes com Guillem Forné.

El congrés serà un bullici. I probablement no tancarà res. Cap ferida. En canvi, sí que pot acabar de trencar. Conscient de tot plegat, l’executiva ha volgut reduir els temps per minimitzar qualsevol impacte. I també per tenir candidat investit formalment si mai Espot avança les eleccions. I és que una part cada vegada més important de la seva militància demòcrata li ho demana. Molts funcionaris ho esperen perquè la casa gran és una olla de grills cada cop més accentuada. I, a més, veient com s’esbatussen els rivals entre ells… La partida està ben oberta. I les eleccions cada vegada més a la vora.

Comentaris (6)

Trending