Jover subratlla que el Pressupost "no s'entèn sense la Covid-19"

El ministre de Finances ha avançat una previsió de davallada d'ingressos i la contenció de la despesa pública amb una reducció de les inversions

Comentaris

Eric Jover, durant la seva intervenció.
Eric Jover, durant la seva intervenció. DEMÒCRATES

El ministre de Finances, Eric Jover ha explicat que el projecte de Pressupost, "no s'entèn sense la Covid-19"  i ha avançat una previsió de davallada d'ingressos i la contenció de la despesa pública. Ha reconegut "que tot i les mesures no es podrà evitar un dèficit de caixa de -99 milions en el pressupost de l'any vinent". L'efecte de la pandèmia preveu una caiguda del 10,3% del Producte Interior Brut (PIB) però un efecte rebot el 2021.

Ha explicat que la despesa es basarà en tres pilars: continuació del suport per la Covid-19, contenció de la despesa de l'administració general i treball per l'estabilitat econòmica, social i ambiental. Sobre les inversions, ha avançat que es reduiran d'un -16%, un -24% en l'administració, però destaca les infraestructures escolars, la digitalització, la sostenibilitat o les obres de l'esllavissada de la Portalada, a Sant Julià de Lòria. "És evident que la Covid ha canviat les regles del joc", ha opinat. 

En resposta a les intervencions dels presidents dels grups parlamentaris dels grups socialdemòcrata i Terceravia ha assegurat que es faran les reunions que calgui per reconduir els comptes. Ha reconegut que el pressupost s'allunya "temporalment" de l'equilibri pressupostari però que  el repte provocat per la pandèmia de la Covid-19 s'ho mereixia".

Calcula que l'endeutament s'elevarà el 2021 al 40,5% del PIB estimat però ha remarcat que "el Govern ha fet els deures" i ha reiterat l'existència d'un coixí financer de 234 milions d'euros, sense tocar els fons de FEDA o d'Andorra Telecom,  "amb diferents línies de crèdit que hem anat fent". Durant el torn de rèplica, ha criticat la "manca de contingut" de l'esmena a la totalitat socialdemòcrata i en reposta a Josep Pintat de Terceravia ha comentat que retirar els pressupostos ara entorpiria la continuació de la feina del Govern.

Comentaris

Trending