Els grups volen aprovar la llei d’economia digital el novembre després de setze pròrrogues d’esmena

Va entrar a tràmit el 21 de juliol de 2021 i es considera un text legislatiu molt important i pioner tot i que després s'ha vist que era massa complexa

Comentaris

Salazar, Padreny i Sánchez, durant la presentació de les esmenes socialdemòcrates al projecte de llei.
Salazar, Padreny i Sánchez, durant la presentació de les esmenes socialdemòcrates al projecte de llei. PS

 L’esperat projecte d’economia digital, l’emprenedoria i innovació supera setze pròrrogues d’esmena en quinze mesos de tràmit. Es tracta probablement d'un rècord pel número de pròrrogues com pel temps que s'està invertint en la seva tramitació, que es va iniciar el 21 de juliol de l'any passat.

La complexitat d'un text que havia de ser pioner ha arribar a fer témer, amb les seves pròrrogues, que alguns dels articles quedessin desfasats en un sector que evoluciona molt ràpid, massa. L'objectiu del projecte de llei és cobrir un gran espectre de qüestions vinculades al foment de l’economia digital, de suport a l’emprenedoria i d’impuls a la innovació.

En aquest sentit, ha de regular àmbits com ara la possibilitat de crear zones econòmiques especials dins el territori nacional que puguin oferir espais on les empreses implantades tinguin i generin avantatges competitius, mesures que facilitin més flexibilitat laboral que permeti al teixit empresarial andorrà adaptar-se a les noves formes de negoci imperants o la generació d’espais de proves on emprenedors puguin desenvolupar productes i serveis innovadors.

En el projecte s'inclouen termes com incubadores, acceleradores, clústers, startups, coliving o coworking i punt que calia clarificar. La comissió d'Economia, ja ha acabat la lectura de les esmenes de la llei que els grups volen aprovar el novembre. Amb la finalitat d’establir un nou filtre a la inversió estrangera, els grups parlamentaris de la majoria parlamentària han entrat diverses al projecte, establint el topall mínim de la possessió del 34% d’una societat andorrana (actualment és el 25%) a aquells professionals liberals que pretenguin obtenir una autorització de residència i treball. De la mateixa manera, el dipòsit mínim que hauran de realitzar davant l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) augmenta dels 15.000 euros actuals als 50.000 euros, la qual cosa significa un augment del 233%.

En total, s'hauran de debatre cinc esmenes de Ciutadans Compromesos, 45 demòcrates i independents, quatre demòcrates i 19 socialdemòcrates. Aquestes darreres tenen l'objectiu d'assolir un “equilibri entre l’interès general i la cerca de l’economia digital”, o el que és el mateix, donar garanties d’habitatge digne i homologació internacional a la innovació i l’emprenedoria. Això es tradueix, més específicament, en la supressió de la fórmula del coliving -o els allotjaments en espais comuns complementaris- i l’eliminació de l’autorització d’immigració especial per als nòmades digitals, segons han destacat la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, i els consellers generals Roger Padreny i Carles Sánchez en roda de premsa.

Comentaris

Trending