Govern està convençut que la visita de Parolin “refermarà o reforçarà” la institució del Coprincipat

El secretari d’Estat del Vaticà arriba la tarda d’aquest dijous a Andorra per copresidir juntament amb l’arquebisbe Vives, divendres, la missa de Meritxell en el 150è aniversari de la designació de la verge com a patrona del Principat

El cardenal Pietro Parolin arriba aquesta tarda a Andorra.
El cardenal Pietro Parolin arriba aquesta tarda a Andorra. ARXIU

El Govern està convençut que la visita que el secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, realitzarà a Andorra a cavall d’aquests dijous i divendres servirà per “refermar o reforçar” la institució del Coprincipat. El ministre portaveu, Guillem Casal, ha remarcat que hi ha unes “excel·lents relacions diplomàtiques amb la Santa Seu” i ha afirmat que “no em consta que s’hagin posat mai canvis sobre la taula” que afectin institucionalment el país.

Parolin aterra a Andorra aquesta tarda de dijous per reunir-se amb el cap de Govern, Xavier Espot, i també per visitar el Consell General entre altres institucions. Divendres, dia de Meritxell, copresidirà juntament amb l’arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives, la missa major que se celebra a les 11 al santuari-basílica menor, on s’han fet algunes actuacions de millora per a la celebració d’enguany, que coincideix amb el 150è aniversari de la designació de la verge de Meritxell com a patrona del Principat.

El papa Francesc.

Relacionat

El Vaticà planteja que Andorra tingui un bisbat propi com a pas intermedi per deixar el Coprincipat

Casal ha destacat les “relacions cordials” que hi ha amb el Vaticà i ha mostrat el convenciment que serà amb aquesta cordialitat amb la qual visitarà Andorra el número 2 de la Santa Seu, l’equivalent al primer ministre vaticà. La mà dreta, en tot cas, del papa Francesc. El portaveu governamental, és clar, ha reconegut com no pot ser d’altra manera que Parolin actuarà en afers religiosos presidint la missa de divendres però també té implicacions la seva visita.

De fet, fonts parlamentàries han indicat que el Govern va sol·licitar la visita de Parolin per tractar la qüestió de l’avortament i el seu encaix en el sistema institucional actual. A més, a ningú no oblida que Joan-Enric Vives està a la recta final del seu mandat atès que el juliol vinent arriba als 75 anys, l’edat per a la jubilació dels religiosos, i cal tractar la qüestió del relleu, potser designant un bisbe coadjutor.

ACCESSOS I MILLORES AL SANTUARI

Pels actes de celebració del Dia de Meritxell, aquest divendres 8 de setembre, entre les 6 del matí i les 6 de la tarda, els carrils lents de la CG2 en ambdós sentits de la marxa quedaran tallats, entre Torrent Pregó i el pont sobre el riu Valira d'Orient, a Meritxell. A més, la CS-230, carretera de Meritxell, també quedarà tallada. Es recomana que qui es vulgui desplaçar fins al santuari, faci servir el servei gratuït i continu d’autobusos que faran el recorregut entre la carretera general i el Santuari Basílica de Meritxell, que estarà disponible de manera ininterrompuda entre les 7 i les 21 hores. Els autobusos tindran parada a la cruïlla de la carretera d’accés al Santuari i en un altre punt, convenientment senyalitzat, situat a la cruïlla en direcció a Encamp (zona de 4 carrils Torrent Pregó).

S’ha actualitzat el material de l’exposició ‘Meritxell Memòria’, que es pot visitar al Santuari Vell; s’ha revisat el contingut i s’han canviat algunes imatges per transmetre encara millor l’ànima d’aquest temple, que va ser escenari de la religiositat del país

En motiu de la celebració de la festivitat meritxel·liana, l’àrea de museus ha actualitzat els plafons i el contingut de l’exposició ‘Meritxell Memòria’, que es pot visitar al Santuari Vell, i s’ha fet després de trenta anys des de la seva inauguració. Aquesta acció s’ha dut a terme sense perdre’n l’essència i en col·laboració amb empreses del país i del dissenyador que va idear part de l’exposició.

Concretament s’ha actualitzat el material, s’ha revisat el contingut i s’han canviat algunes imatges per transmetre encara millor l’ànima d’aquest temple, que va ser escenari de la religiositat del país. També, s’han substituït les reproduccions dels tres retaules del Santuari Vell, que es va produir a partir dels negatius de les fotografies que es disposaven dels retaules, dos de barrocs i un de tradició gòtica.

D’altra banda, i per afavorir la descoberta de l’exposició i de les reproduccions dels retaules, s’ha actualitzat la il·luminació fent ús de llums LED, per ser més sostenibles i crear una atmosfera lumínica més acollidora. Finalment, s’ha renovat també la senyalització de l’exterior. L’exposició del Santuari Vell es pot visitar el Dia de Meritxell de 7 a 23 hores i la resta de dies de l’any de 9 a 15 hores.

Comentaris (5)

Trending