La gestió de la pandèmia tensa el Govern fins a posar-lo al llindar de la fractura

El control del turisme per a la campanya d’hivern és la gota que fa vessar el vas en el difícil equilibri entre la salut i l’economia i la lluita de poder, protagonisme i egos

El llavors titular de Salut, Joan Martínez Benazet, mira de reüll el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença 'El Govern respon'.
El llavors titular de Salut, Joan Martínez Benazet, mira de reüll el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença 'El Govern respon'. ARXIU / SFGA

Després d’una primera part de la pandèmia exitosa, la gestió del segon brot de coronavirus s’està indigestant al consell de ministres. De fet, les diferències ja venien d’abans però les darreres setmanes s’han aguditzat i el control del turisme davant la campanya d’hivern és la gota que hauria fet vessar el vas en el difícil equilibri entre la salut i l’economia i la lluita de poder i d’egos. Diversos grupuscles a Govern i el seu entorn en fan perillar clarament la cohesió. Fins a dur-lo al llindar de la fractura.

El protagonisme assumit per tota la branca sanitària, amb el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, al capdavant, però interconnectat amb l’ACTUA encarnada per Marc Pons i un grup d’amics-col·laboradors i fins i tot el SAAS, topa en certa manera amb la força fins i tot de rellevància pública que pretenia el bàndol ‘gallardista’ més que no pas estrictament liberal, atès que un ministre com el d’Afers Socials, un Víctor Filloy designat per Liberals, estaria més aviat alineat amb les tesis de Salut en la gestió de la crisi de la Covid.

No és només que hi hagi egos i quotes de poder, que hi són, és evident, és que també es barregen en tot plegat interessos personals

És allò que explica sovint el cap de Govern, Xavier Espot, de l’equilibri entre la salut i l’economia. O més exactament entre el ministeri de Salut i el d’Economia. Si el primer ha restat protagonisme al segon i, a més, encara se li posa una altra variable enmig com el sector ‘cinquista’ o ara també conegut com ‘la banda dels telecos’ (Marc Ballestà, Cèsar Marquina, Josep Maria Missé i inclosos Eric Jover i el propi Jordi Cinca) l’embolic ja pot ser més que important. Totes les faccions, d’una manera o altra, busquen quota de protagonisme, de poder o, també, tros de pastís. I Espot deambula entre terres movedisses sense ni imposar-se ni donar missatges clars.

La darrera ganivetada, per dir-ho d’alguna forma, hauria estat el fet que l’estratègia del ‘test, test, test’ que defensa Martínez Benazet i que en certa manera pot compartir, o directament comparteix, ACTUA (Pons i assessors externs actualment del SAAS com Joel López o David Vilanova ja tenien dissenyat el laboratori epidemiològic nacional) va en línia amb el que Ski Andorra, representat per Joan Viladomat, considera que és el millor per donar confiança al client. I aquesta estratègia s’hauria fet mantenint al marge el ministeri de Turisme d’una Verònica Canals lligada a Gallardo.

No és només que gestionar una pandèmia com la que tenim a sobre és altament complicat. No és només que hi ha egos i quotes de poder (els liberals pensaven haver-se desprès del sector ‘cinquista’ després del pacte de Govern però ara més que mai i via assessoraments si escau han cobrat força i fins i tot resten protagonisme al departament d’Economia). També es barregen en tot plegat interessos personals. No cal oblidar que dins del Govern hi ha empresaris o, almenys, representants de grups empresarials. La barreja en alguns moments està sent molt complicada.

Espot tot sovint deambula entre terres movedisses sense ni imposar-se ni donar missatges clars i, inconscientment molts cops, fomentant equívocs

Els dubtes (els vincles familiars o de forta amistat entre Martínez Benazet, Marc Pons i el seu equip o grup de col·laboradors, per exemple, no convencerien un altre integrant del gabinet com el de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell), la incertesa del moment que vivim i el cansament acaben de fer bullir l’olla. Olla de pressió en molts moments. Des del sector de l’esquí es té clar que l’única estratègia possible és la de generar un clima de confiança via ‘vendre’ seguretat. I el ‘test, test, test’ el lidera Salut i ACTUA, que tot i tenir com a ministre de tutela el d’Economia casa més amb el vessant sanitari.

“Qui es mou no surt a la foto”, recorden des de l’òrbita turística. Però el sector turístic d’alta volada -la resta d’operadors i agents econòmics sabran aquesta tarda per on va l’estratègia global- s’entén amb Salut i no pas amb Turisme perquè, en certa formen, asseguren les fonts, tenen clar qui té el ‘poder’ hores d’ara. I això, és clar, no es posa bé a l’altra banda. I la tensió puja de nivell. I de pandèmia, malauradament, n’hi ha per dies.

Comentaris (24)

Trending