França demana a Andorra permetre la doble nacionalitat i Espanya que més residents puguin votar

Tots dos països van fer les recomanacions en el marc de l’examen de Nacions Unides sobre els drets humans, però el Govern va donar carbasses a totes dues peticions, fet pel qual ara el PS preguntarà en sessió de control

Un instant de la participació d'Andorra en la sessió d'avaluació de l'ONU.
Un instant de la participació d'Andorra en la sessió d'avaluació de l'ONU. SFGA

Espanya i França van tocar el crostó a Andorra en el darrer examen periòdic universal de Nacions Unides sobre els drets humans al país. En concret, van recomanar de forma explícita, per un costat, la necessitat de reduir els anys necessaris per accedir a la nacionalitat i de permetre tenir doble passaport. Per l’altre, es va reclamar que es treballi per ampliar el dret de vots dels residents. A totes dues peticions, la resposta va ser negativa, fet pel qual la consellera socialdemòcrata, Judith Salazar, demanarà explicacions al ple del parlament.

Així, i segons afirma la parlamentària del PS, en l’Informe del Grup de Treball sobre l’Examen Periòdic Universal, en la recomanació número 25, formulada per França, es demana “modificar la legislació per a que s’ajusti al Conveni Europeu sobre la nacionalitat, en particular pel que fa al període de residència necessari per a l’adquisició de la nacionalitat andorrana i per permetre adquirir la doble nacionalitat”. Davant aquesta proposta, el Govern es va limitar a “prendre nota”.

A la petició gal·la, Andorra va limitar-se a prendre nota i a la de Madrid va deixar clar que no acceptava la part que feia referència a la participació política

Per part d’Espanya va arribar al recomanació número 52. En ella, es demanava “seguir estudiant mesures per a ampliar els mecanismes de participació pública, especialment en relació amb el dret de vot, a fi que un major nombre de residents a Andorra puguin participar més activament en la vida política en el futur”. És a dir, obertament des del país veí del sud es reclamava fer possible la participació en les eleccions d’un major nombre de ciutadans d’origen estranger.

Sobre aquesta petició, el Govern la va acceptar de forma parcial. Així, es va assegurar que “Andorra fa una distinció entre la participació pública i política” i es va afirmar que “recentment ha creat nous mecanismes de participació ciutadana oberts a tots els habitants del país”. És a dir, “s’accepta la recomanació, pel que fa a la participació pública però no a la política”.

Salazar vol que el Govern doni explicacions per aquestes dues respostes. Per això, ha formulat la pregunta que formarà part de l’ordre del dia de la sessió de control programada pel dijous 15 d’abril. En ella, demana a l’executiu “aprofundir en els arguments que fonamenten les dues respostes andorranes respecte a les recomanacions indicades”.

Demanda pels comptes d’Andorra Turisme

De cara a dita sessió de control, els socialdemòcrates han formulat altres preguntes. Entre elles, una del conseller general Roger Padreny sobre els comptes d’Andorra Turisme. El parlamentari denunciar que encara no han rebut la liquidació corresponent a l’exercici 2020 i, davant d’aquesta situació i del fet que “s’han anunciat canvis substancials en l’execució del pressupost d’Andorra Turisme S.A.U. de l’any 2021” vol preguntar per “’estat dels comptes” de la societat pública.

Comentaris (12)

Trending