La fiscalia espanyola haurà d’aclarir si testimonis de l’‘Operació Catalunya’ han mentit al Congrés

L’Audiència nacional assenyala l’exagregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra Bonifacio Díez Sevillano com a membre actiu de la ‘policia patriòtica’ tot recopilant informació amb clients de BPA

Comentaris

María Dolores de Cospedal es va mostrar desafiant al Congrés.
María Dolores de Cospedal es va mostrar desafiant al Congrés. ARXIU

La fiscalia espanyola, molt probablement, haurà d’aclarir si alguns dels compareixents en la comissió parlamentària per determinar què va passar en la denominada ‘Operació Catalunya’ i la seva derivada andorrana van mantenir en acudir al Congrés. Hi ha la convicció, entre els representants especialment d’ERC i Junts, que alguns dels citats a la comissió van deliberadament dir el contrari del que realment va ser. Per això, aquestes dues formacions, com a mínim, portaran a la fiscalia les conclusions de la comissió.

Però no només seran les dues formacions polítiques catalanes les que impulsaran una causa per presumpte fals testimoni. És molt probable que també el PSOE, principal partit que sustenta el govern espanyol en l’actualitat, també se sumi a una acció que també durà a terme el basc EH Bildu. Tots plegats, segons informa per exemple el portal digital informatiu espanyol Público tenen  intenció de trenar un “text jurídic ben treballat” evidenciant que, per exemple, compareixents com l’exministra i exlíder del PP María Dolores de Cospedal van mentir obertament.

La voluntat dels partits que preveuen promoure l’acció davant la fiscalia és doble. D’una banda, es pretén que la fiscalia pugui investigar sí de tot allò que s’ha parlat o s’ha reconegut durant les diverses compareixences se’n deriva alguna responsabilitat penal. Alhora, però, es reclama una actuació per fals testimoni atès que aquesta figura punible està recollida al Codi penal espanyol i tot denunciant l’actuació d’alguns dels compareixents es vol donar més volada a comissions com la que mira de treure l’entrellat a la denominada ‘Operació Catalunya’. En cas contrari, pot fer la sensació que es pot acudir al Congrés, dir qualsevol bajanada i que no passi res.

María Dolores de Cospedal en la compareixença al Congrés.

Relacionat

El Congrés valorarà traslladar a la fiscalia una possible malversació de fons públics de De Cospedal

Segons les fonts consultades, si mai es reconegués que dirigents polítics o policials com la citada De Cospedal van mentir, això posar molta pressió als participants a l’entramat que, entre altres coses, va comportar la intervenció i desaparició posterior de l’andorrana BPA. I és que encara per donar més força a la situació, un jutge de l’Audiència nacional espanyola, Santiago Pedraz, acaba d’atorgar la condició d’investigat, és a dir, assenyala com a possible autor de tripijocs, qui va ser agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Bonifacio Díez Sevillano.

Aquest inspector de la policia nacional espanyola, després de la seva estada al Principat, va ser reclutat, en principi, com a un dels integrants de la denominada ‘policia patriòtica’. Segons que ha indicat ara l’Audiència nacional, ell s’hauria encarregat d’aconseguir informació per poder atacar adversaris polítics del govern del PP i, especialment per exemple, de Podemos. Se l’investiga especialment per la pressió exercida per dos antics alts càrrecs del govern veneçolà.

El detall no és menor, perquè entre els coneixements que tenia Díez Sevillano d’Andorra, i el fet que els dos excomandaments governamentals de Veneçuela, en tan què enginyer o empresari eren clients de BPA, s’hauria fet un xafarranxo de combat important, essent un element, també, per mirar de burxar contra el banc andorrà. De fet, ‘Boni’ va ser un dels intermediaris per començar a exercir, suposadament, pressions a dirigents i executius de BPA.   

Comentaris (3)

Trending