Les exigències liberals mantenen encallades les territorials de Demòcrates

La formació liderada per Cabanes ha reclamat diversos ministeris i fins i tot poder ostentat la direcció de la policia però no ofereix cap candidat que satisfaci les aspiracions ‘taronja’ a Andorra la Vella

Xavier Espot i Josep Maria Cabanes, amb Sílvia Calvó al centre d'esquena.
Xavier Espot i Josep Maria Cabanes, amb Sílvia Calvó al centre d'esquena. LIBERALS

Els nervis del president demòcrata i cap de Govern en funcions, Xavier Espot, li estan jugant una mala passada en les negociacions amb els representants liberals. Les exigències que planteja la formació liderada electoralment per Josep Maria Cabanes, en canvi, ara per ara impossibiliten un acord que aniria des de sumar candidats en algunes territorials a no presentar-se en d’altres i, com a mínim, no erosionar les aspiracions de Demòcrates, que ara per ara manté encallades la majoria de les llistes parroquials.

La candidatura que principalment no es tanca és la d’Andorra la Vella. La fins dilluns cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, no està disposada a liderar la territorial a qualsevol preu. Demana acompanyants de garanties. I Liberals, que a la capital tindria la possibilitat de posar el número 2, no ofereix cap candidat que es consideri prou potent. De fet, Marsol i el nucli dur taronja havien mig exigit la presència de Jordi Cerqueda. I encara que en alguns moments havia semblat que podria fer el pas de concórrer a les eleccions, quan ha sigut el moment de fer el pas, almenys per ara, ha dit que no.

Però més enllà de la manca de massa crítica a nivell de candidats, els demòcrates consideren exagerades les exigències liberals en relació amb el pes electoral que actualment pot tenir la formació presidida per un Jordi Gallardo que no és que estigui desentès del tot del procés electoral però gairebé. De fet, les negociacions les solen conduir el candidat Josep Maria Cabanes amb homes de la seva confiança, que solen ser Toni Garcia, Sergi Alís i Xavier Coma.

Marsol i el nucli dur taronja havien mig exigit la presència de Jordi Cerqueda. I encara que en alguns moments havia semblat que podria fer el pas de concórrer a les eleccions, quan ha sigut el moment de fer el pas, almenys per ara, ha dit que no

Liberals, que hauria d’aportar candidats forts a Andorra la Vella i Sant Julià, donar suport des de fora a Canillo, Encamp i la Massana i potser ostentar algun suplent a Escaldes i especialment a Ordino, reivindiquin tenir com a mínim els tres ministres que va aconseguir el 2019 en integrar-se a la coalició de Govern. Més encara, també reclamen que Espot, en cas de governar, faci ministra la candidata demòcrata a Ordino Sandra Codina -una opció que estava sobre la taula- per tal que qui seria el primer suplent de la llista territorial, l’actual secretari d’Estat en funcions de Diversificació Econòmica, Marc Galabert, pugui ocupar un escó al Consell.

I encara no n’hi hauria prou amb això sinó que, fins i tot, en el marc de les converses que fa dies que es mantenen enmig d’estira-i-arronses, Liberals haurien demanat que ‘a canvi’ de no acceptar Sergi Alís com a integrant de la candidatura conjunta a Encamp i, alhora, per declinar fer llista en solitari en aquesta parròquia, en cas de victòria electoral, Alís fos designat director del cos de policia, departament del qual ja és funcionari malgrat que fa temps que està valorant prejubilar-se’n.

Les demandes, s’ha dit, es troben totalment fora de lloc. I això porta els demòcrates a no acceptar les condicions exigides. Però també fa que no avancin, no acabin de tancar-se llistes territorials com, especialment, la d’Andorra la Vella. I davant la negativa demòcrata a les peticions liberals, els ‘cabanistes’ tornen a amenaçar Espot en llistes en solitari que puguin restar als taronges i fer-los trontollar alguna territorial. I el líder demòcrata es neguiteja i s’emplaça a l’endemà per mirar de reconduir la situació. Evidentment, però, cada dia és un dia menys que resta pel migdia de dilluns.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending