Espot augura que les eleccions seran com a molt aviat al desembre “si s’alineen tots els astres”

El cap de Govern assegura que no hi ha motius per un avançament electoral que no sigui “tècnic” tot i admetre que no s’esperava una crisi econòmica després de la pandèmia, però “governar és fer front als problemes”

Xavier Espot visitant una de les parades de Sant Jordi acompanyat dels cònsols de la capital.
Xavier Espot visitant una de les parades de Sant Jordi acompanyat dels cònsols de la capital. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, assegura que tant ell com els grups parlamentari que li donen suport mantenen “la voluntat” d’esgotar la legislatura i que “si s’alineen tots els astres” i s’acaba la feina parlamentària que està prevista en el temps pertinent, “com a màxim” les eleccions es faran al desembre. Espot s’ha referit a la tasca governamental i al calendari electoral negant qualsevol avançament durant la visita al Centre de Congressos en motiu de la celebració de Sant Jordi.

El mandatari executiu ha afirmat que si els comicis s’acaben celebrant al desembre només es pot considerar “un avançament tècnic” i ha assegurat que no hi ha dificultats majors, ara per ara, que l’empenyin a dissoldre el Consell General de manera molt anticipada o, fins i tot, a desistir d’optar a la reelecció. “Governar és fer front als problemes i agafar el toro per les banyes”, ha dit gràficament Espot, que ha repassat diversos aspectes que estan causant cert enrenou les darreres setmanes alhora que ha negat discrepàncies de calat ni entre els socis de Govern ni en la formació política que presideix.

Encara que ha assegurat que no és l’opció que hi ha sobre la taula, el mandatari no ha descartat del tot que es pugui acabar posposant la construcció del recinte multifuncional

El cap de Govern ha reconegut que una vegada calmada la pandèmia, no s’esperava la crisi econòmica que hi ha producte de la guerra a Ucraïna que, ha deixat clar, no és en cap cas imputable a l’executiu andorrà. Espot ha assegurat que “en les properes setmanes” es presentarà “un pla molt ambiciós” per afrontar les dificultats econòmiques, com ara l’encariment de les matèries primeres o els carburants. I la davallada del poder adquisitiu. Es farà via consell econòmic i social.

La pandèmia ha desgastat i ha causat un cansament físic i mental, “anímic i psicològic”, ha dit. Però això, a nivell electoral, no hauria de ser tampoc cap inconvenient perquè, segons que ha recordat el polític, les enquestes valoren molt positivament la gestió de la crisi sanitària que hauria fet el Govern i reforcen l’aliança governamental en general “i la meva figura”, ha afirmat tot deixant clar que no s’ha plantejat renunciar a la reelecció.

CARTERA DE SERVEIS

Xavier Espot ha recordat que dilluns hi ha una reunió amb els professionals sanitaris per tractar la qüestió de la cartera de serveis, una de les qüestions candents però que ha considerat un èxit i no pas un fracàs atès que després de molts intents, finalment l’executiu que lidera l’ha tirat endavant. El mandatari governamental, que ha parlat de “valentia” per haver tirat endavant la cartera de serveis, ha insistit de nou que no es farà marxa enrere però s’està “obert” a fer canvis o matisos “sobre els quatre o cinc aspectes que generen neguit. Si és el cas, procedirem a polir-los o matisar-los. Però acabarem la legislatura amb la cartera de serveis aprovada”.

El màxim responsable de l’executiu també s’ha referit al recinte multifuncional per assegura que “si s’ha de fer una inversió de trenta milions d’euros no es farà de manera precipitada”. En aquest sentit sí que ha reconegut en certa manera que hi ha una dilació en la presa de decisió. S’està analitzant totes les opcions que hi ha sobre la taula, inclosa la proposta sorgida al tomb de Prada de Moles, a Encamp. “Quan tinguem tots els elements ja decidirem on es fa, si es fa o si no es fa. I si no es fa explicarem per quin motiu encara que ara mateix no està prevista aquesta opció.”

COALICIÓ I ADJUDICACIONS

Espot també s’ha referit al nivell d’entesa entre els socis de Govern per negar qualsevol discrepància. No només això. Ha assegurat que “hi ha un nivell de cohesió i d’entesa molt elevat”, confirmant-se un funcionament que ha anat molt més enllà de les “expectatives”, tot assegurant que el fet que no hi  pugui haver un acord en tot, que de vegades tampoc no hi és entre els membres demòcrates del gabinet, no vol dir que no s’estigui funcionant bé.

“Tots tenim la nostra manera de fer i de veure les coses”, ha insistit el cap de Govern, negant també escridassades durant el darrer consell de ministres i assegurant que “estem posant la bena abans que la ferida” quan es qüestionen o s’insinuen com a anòmales les adjudicacions fetes al conseller general liberal Ferran Costa en tan què empresari. El mandatari governamental no ha volgut donar detalls de la resposta que es donarà a la demanda feta pels grups parlamentaris de la majoria, però ha deixat entreveure que no revelaran res irregular en relació als contractes atorgats per l’administració a Inlingua.

Espot ha afirmat que el que s’hauria de debatre, “i mai no s’ha posat damunt la taula ni ara que s’ha estat analitzant la llei de transparència”, si els consellers generals han de poder contractar amb l’administració o ho tenen prohibit. Per al cap de Govern, que els empresaris es puguin dedicar a la política i puguin continuar accedint als contractes públics és clau “per garantir que (el Consell General) sigui representatiu del conjunt de la societat”. I ha acabat fent un prec-clam: “No fem insinuacions matusseres per intentar desgastar.”

Comentaris (23)

Trending