L’‘alerta roja’ sobre el pacte amb Grifols du Espot a crear un grup de treball per millorar l’acord

Un intens, dur però alhora “enriquidor” debat al Consell General en relació amb el conveni signat per Govern amb la farmacèutica fa acostar posicions entre la majoria i un PS que havia mostrat dubtes sobre algunes clàusules que es retocaran

Pere López s'adreça a Xavier Espot en l'inici del debat.
Pere López s'adreça a Xavier Espot en l'inici del debat. Toni Solanelles

Felicitacions, fins i tot, de la síndica general, Roser Suñé. Després d’un intens, dur però alhora “enriquidor” i “interessant” debat al Consell General en relació amb el pacte de socis signat entre el Govern i Grifols per a l’impuls d’un centre de recerca en immunologia a Ordino, el cap de l’executiu, Xavier Espot, ha ofert la creació d’un grup de treball que proposi millores en el conveni amb la multinacional que seran suggerides a aquesta amb la idea d’introduir-les al pacte subscrit després de la denúncia del PS que hi havia algunes clàusules que podien resultar perjudicials per a l’Estat.

Espot s’ha compromès a demanar a Grifols poder matisar o fins i tot eliminar un dels articles del pacte de socis que ha suscitat més polseguera els darrers dies i que en gran mesura ha portat els socialdemòcrata a qüestionar la idoneïtat d’un projecte que, segons Pere López, “pot ser bo per al país encara que hi ha moltes coses que no ho són”. Les advertències socialdemòcrates han fet enfurismar els representants governamentals i de la coalició que li dóna suport. El liberal Ferran Costa -que ha acusat López fins i tot de “faltar a la veritat, tergiversar el discurs i confondre la ciutadania”- o el ‘ciutadanocompromès’ Carles Naudi, que ha recordat que “no autoritzar la cessió de terreny vol dir ‘no’ al projecte” han estat dos dels més durs.

També Xavier Espot ha estat contundent o “taxatiu”, segons com ha admès ell mateix. Més hi tot que els seus socis. I és que el grup socialdemòcrata va presentar una esmena a la totalitat a la proposta per la qual el Consell General havia d’autoritzar el Govern a cedir l’ús d’un terreny públic a la societat que ha de liderar Grifols a Ordino. I el debat d’aquesta esmena ha estat, també, un debat sobre el pacte de socis signat per la multinacional, Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) i el Govern del Principat. I una alerta dels socialdemòcrates en referència a diverses qüestions més enllà de subratllar que l’acord entre les parts que han de promoure el centre d’investigació no preveu la contractació explícita de ciutadans andorrans o residents al país.

WhatsApp Image 2021 07 16 at 00.32.18
Xavier Espot adreçant-se a Pere López de forma expressiva des de la tribuna. Toni Solanelles

Espot ha recordat que el que s’havia d’analitzar a la cambra no havia de comportar un debat sobre un document mercantil, que era una qüestió que pertoca únicament als socis signataris. Però davant la contundència del líder parlamentari socialdemòcrata i la voluntat de sumar quants més consellers millors al costat de la iniciativa, el cap de Govern ha aclarit alguns elements que fins ara no s’havien aclarit. Això sí, entre retrets a Pere López que, a l’inici de la seva intervenció, havia deixat clar que “volem votar a favor del projecte de Grifols i els demanem que ens ho posin fàcil”.

Davant d’aquesta petició, per dir-ho així, i després d’anunciar que hi ha un peritatge sobre el valor dels terrenys de Casa Rossell que farà arribar al PS -un peritatge que López havia trobat a faltar-, Espot s’ha compromès a demanar a Grifols alguns canvis en el pacte de socis. “Estem oberts a posar damunt la taula poder matisar o eliminar” la clàusula que obligaria l’administració andorrana a comprar la part accionarial de la multinacional si en algun moment una resolució judicial ferma posés algun tipus de límit a la cessió d’ús del terreny.

El debat sobre l’esmena a la totalitat a la proposta de cessió d’ús del Prat de la Farga a la farmacèutica ha generat un enfrontament notable, i ha acabat amb uns acostaments celebrats per la síndica general o els dos màxims protagonistes, Espot i López

El màxim responsable de l’executiu també s’ha compromès a “obrir la porta a una disposició” en el pacte que prioritzi la contractació de professionals andorrans o residents al país després que el president socialdemòcrata denunciés que no ho veia reflectit en l’acord amb Grifols. Espot ha explicat que tàcitament la Llei d’immigració dóna el marge que dóna a la contractació de personal i, per tant, sempre els ciutadans del país o els nacionals tenen preferència. Però que ja es mostrava disposat a “sotmetre” a la multinacional “la possibilitat d’introduir una disposició” aclaridora.

De fet, la creació del grup de treball, en què s’integraran diversos ministres i secretaris d’Estat, i la porta del qual Espot, que ha deixat clar que no cal que sigui una eina formal, ha deixat oberta a totes les formacions de la cambra i als assessors que hi vulguin assignar, hauria de permetre perfeccionar el pacte de socis per elevar-lo a Grifols i mirar de trobar un punt mig. Davant d’això, el PS ha retirat l’esmena a la totalitat i l’acord per cedir el terreny del Prat de la Farga ha pogut tirar endavant amb una simbòlica abstenció socialdemòcrata.

Tal ha estat l’envergadura i intensitat del debat -Espot ha lamentat que el frec a frec s’hagués hagut de fer sota “el focus mediàtic” quan, ha recordat, els socialdemòcrates tenien la documentació des del mes de maig- que el cap de Govern ha acabat dient que “em retracto” d’algunes de les afirmacions que havia fet durant les intervencions inicials. Com que el PS l’únic que buscava era posar pals a les rodes i el que aconseguiria seria generar dubtes als inversors estrangers.

Espot ha arribat a assegurar que els darrers dies “s’han dit coses fortes de cafè”, recordant, per exemple, que durant la reunió informativa a Ordino es va arribar a parlar “d’accident nuclear”. És clar que allò era una exageració. Però també és una evidència que aquella trobada pública va ser molt vague, poc concreta. Sense aclarir interrogants i creant més dubtes que resolent-los. El debat d’aquest dijous a la cambra, com ha afirmat Pere López ha estat “molt útil, molt interessant i ha aportat molta llum”. Probablement ha estat un dels pocs grans debats viscuts al Consell General els darrers anys. Ara que el grup de treball faci la feina. I que la faci bé.

Comentaris (1)

Trending