Escalé: “El principi que si tens diners no cal que parlis català és nociu per a la cohesió social”

El líder de Concòrdia critica amb duresa la diferència que preveu el Govern en la nova llei del català i considera que “no s’han de fer diferències per tipus de residència” a l’hora d’exigir un nivell mínim de la llengua oficial

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé.
El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé. T. S.

Que la nova llei del català deixi de banda youtubers o esportistes que no arriben amb una permís ‘normal’ de residència i treball a l’hora d’exigir un nivell mínim de català per establir-se al país no ha agradat gens a Concòrdia. El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha deixat clar que “el principi que si tens diners no cal que parlis la nostra llengua és nociu per a la cohesió social” i ha demanat “evitar convertir Andorra en un país per a rics”.

Concòrdia és totalment contrària a què l’exigència d’un nivell mínim de català per viure al Principat no sigui generalitzada i, per tant, en quedin fora els residents passius o aquells que arriben amb un permís que no sigui la targeta verda de la tradicional autorització de residència i treball. “El principi que si tens diners no cal que parlis la nostra llengua és nociu per a la cohesió social. No pot ser que a qui té un alt poder adquisitiu no se’ls exigeixi i als que necessiten entrar per la quota de residència i treball, sí”, ha manifestat de manera contundent Escalé.

El parlamentari considera que “amb aquesta decisió i altres que ha pres el Govern” s’està convertint Andorra “en un país per a rics”, fórmula que rebutja perquè defensa construir un país “des de la identitat i la equitat”.

Per a Escalé la llei “no hauria de fer diferències en funció del tipus de residència a l’hora d’assegurar el requisit mínim de català”. De fet, ha defensat la mesura en la seva base. “Ens sembla una mesura correcta, és una mesura que Concòrdia portava al programa i ja vam felicitar al Govern per una acció valenta, però no es pot crear disparitat entre les persones que viuen a Andorra”.

D’aquesta manera ha recordat que no és la primera vegada que l’Executiu adopta decisions que van en la mateixa direcció i ha citat, per exemple, els canvis introduïts en el reagrupament familiar. “Si tens diners deixem que portis la família, però si no en tens no hi tens dret”, ha afirmat. O el mateix fet de residir al territori nacional: “Si tens poder adquisitiu, hi pots viure. Si no, no passa res perquè a la Seu també es pot viure amb l’impacte evident que això té en la cohesió social i la qualitat de vida”. Segons Escalé, l’acord d’associació també comportaria aquest tipus de desigualtats ja que farà que “els petits comerciants o petits professionals liberals tinguin molta més dificultat per competir amb empreses estrangeres i en canvi, el gran capital andorrà quedi afavorit”.

Comentaris (33)

Trending