“És millor apretar-se el cinturó ara i que a partir de desembre respirem més tranquils”

Espot reitera el discurs ja fet després del consell de ministres de dimecres però reconeix, per exemple, que no es pot obligar a fer teletreball i per això se serà molt flexible

Xavier Espot durant l'entrevista a RNA.
Xavier Espot durant l'entrevista a RNA. RNA

“Si ara no féssim res i no fóssim capaços de fer certs esforços i sacrificis amb tota la probabilitat arribaríem a la temporada d’hivern amb una situació sanitària insostenible.” El cap de Govern, Xavier Espot, es mou entre l’optimisme forçat i el realisme-que-costa-d’acceptar. Quan ja se sabia que Catalunya i França tancarien la porta però encara no s’havia fet l’anunci oficial, Espot mantenia que “posats a fer potser és millor apretar-se el cinturó ara, durant el mes de novembre, i que a partir del mes de desembre respirem tots més tranquils”.

Espot ha estat entrevistat a l’‘Ara i Aquí’ d’RNA, on bàsicament ha explicat el que ja havia exposat dimecres després del consell de ministres. Sense la tensió i la tibantor d’aquell moment i matisant coses ho admeten dificultats que dimecres havia volgut minimitzar. Evidentment, el teletreball no es pot imposar. Entre altres coses, perquè no està regulat a enlloc. Quan se li ha demanat sobre l’obligació del teletreball s’ho ha pensat molt abans de respondre i ha acabat afirmant: “Obligació sempre que sigui possible d’aplicar el teletreball però sabem que això no es pot aplicar en tots els casos i de totes les maneres.” I hi ha afegit que "la llei de relacions laborals ve a dir que el teletreball no es pot aplicar si el treballador no hi està d’acord”. En definitiva, “malgrat establir aquesta obligatorietat no vol dir que a partir de dilluns totes les empreses que no hagin establert el teletreball seran sancionades d’una forma excessiva”. Ben al contrari, serà com una de tantes recomanacions. Un gest. Un brindis al sol.

El màxim responsable de l’executiu, que ha assegurat que la temporada hivernal no està compromesa tot i que amb els dies que vénen, d’aïllament de fet no vol dir que es faci net i que el virus desaparegui, ha assegurat que les mesures adoptades són "quirúrgiques, no volem comprometre, tancar un seguit d’establiments que poden veure del consum intern”. I ha reiterat que “no són improvisades, hem volgut trobar aquest punt d’equilibri”. Cal arribar al desembre en una bona situació epidemiològica perquè, en cas contrari “es comprometria un dels moments cabdals” per a l’economia andorrana.

També ha reiterat que les escoles continuaran en marxa i que la voluntat és aixecar les restriccions en el sector de la restauració tan aviat com es pugui. Espot ha confirmat pràcticament que la nova versió dels ERTO serà possible fins al 30 de juny i ha explicat que es mantenen contactes discrets amb les autoritats veïnes per no sortir més perjudicats del compte. En tot cas, caldrà veure les properes setmanes quin efecte tenen aquests contactes. Ara per ara, sense cap avantatge. Encara que Espot també ha avisat que cal ser “realistes i comprensius”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending