El deute de Govern enfronta Jover i López enmig d'un ball de xifres

El ministre de Finances afirma que el socialdemòcrata "li fa perdre la paciència" i aquest l'acusa d'efectuar una mala gestió dels fons públics

Comentaris

Pere López durant la seva intervenció d'aquest dijous.
Pere López durant la seva intervenció d'aquest dijous. Toni Solanelles

El deute de Govern ha enfrontat el ministre de Finances, Eric Jover i el president del grup socialdemòcrata Pere López enmig d'un ball de xifres durant la sessió d'aquest dijous del Consell General. En el debat també ha tingut una participació activa el president del grup Terceravia, Josep Pintat.

López s'ha referit a la mala gestió dels comptes públics que ha fet el Govern i que és la "crònica d'una mort anunciada", com ja s'ha vingut advertint des de fa temps per part del PS. "El Govern vol que validem que el dèficit s'hagi duplicat de 65 milions a 129 milions. I que encara creixerà més". Ha argumentat que "la gestió ha estat pèssima i sense rigor i que s'ha abusat de les contractacions directes, que també és un dels motius de l'augment del dèficit".

Ha fet esment a la manca de control amb els ERTO. "Una mesura necessària, però que s'ha implementat sense garantir una correcta aplicació. ¿Com es pot demostrar als ciutadans i als empresaris que els seus diners s'han aplicat correctament i sense abusos?". Ha emfatitzat que l'endeutament contractat per l'Estat és de 1.700 milions d'euros. "Si traduïm la xifra a cada un de nosaltres són 21.500 euros per persona. Comença a ser hora de ser rigorosos i seriosos i de gestionar bé els diners públics" aquest impacte ha estat major als països dependents del turisme, com el nostre" 

Jover acusa López de "llençar provocacions" i de fer "previsions sobrenaturals"

Eric Jover ha acusat López de "fer-me perdre la paciència",  "de llençar provocacions" i d'efectuar "previsions sobrenaturals" i ha manifestat que el va qualificar de "mentider" sobre el cost anual de l'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI). Ha defensat l'aprovació d'un pressupost extraordinari per al 2021, per ajudar la ciutadania en el context de pandèmia i ha indicat que no s'ha pogut complir amb la llei d'estabilitat de les finances públiques i que, per aquest motiu, s'ha hagut de fer un pla d'equilibri financer, i ha coincidit amb Pintat en "la situació d'incertesa actual". Així mateix, ha parlat de la disminució d'ingressos a causa de la pandèmia amb les recaptacions a la duana i el descens de visitants". Amb el suport de dades ha expressat la seva confiança en una ràpida reactivació econòmica. Ha anunciat que "continuarem diversificant el deute" i "buscarem no tenir els venciments massa concentrats". De cara a l'any vinent es vol tenir el pressupost actiu el més aviat possible.

Pere López ha contestat que "els 75 milions que diuen que no compten de l'FMI si que estan allí i que no es poden no comptar. Té raó que hi ha 100 milions que no s'havien comptabilitzat des del PS, però que tot i així l'endeutament contractat és de 1.540 milions d'euros".

El debat s'ha produït en el primer punt de la sessió del Consell General que ha rebutjat l'esmena de Terceravia al Projecte de llei d’aprovació d’un pressupost extraordinari i d’actualització del Pla d’equilibri financer del pressupost extraordinari, destinat al finançament de les despeses i als menyscaptes derivats de la situació d’emergència sanitària causada pel nou coronavirus. La majoria -Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos- hi ha votat en contra i els socialdemòcrates s'han abstingut. 

Per Pintat, la pandèmia va aturar la recuperació d'Andorra de la crisi del 2008

El president de Terceravia, Josep Pintat ha dit en presentar l'esmena que "la pandèmia va aturar la recuperació d'Andorra de la crisi del 2008 i ens va situar en la casella de sortida". Ha demanat al Govern que "davant la incertesa, polítiques prudents", i ha subratllat que "l'evolució de l'economia dependrà de l'evolució sanitària". Segons Pintat es preveu que el dèficit s'incrementi en 87 milions d'euros i ha sol·licitat que tots els actors siguin coneixedors de la realitat (Govern, Comuns, Consell General, i representants actors econòmics i socials). Ha acabant afirmant que "és clau intentar legislar amb menys presses".

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending