Els ciutadans del país tindran prioritat als visitants si mai hi ha restriccions de combustible

La llei de mesures d’estalvi energètic que es tramitarà per la via d’urgència i hauria de ser vigent abans no arribi l’hivern preveu per a casos extrems una declaració de crisi que es limitarà d’inici a 15 dies però no es preveu haver-la d’activar

Sílvia Calvó durant la compareixença d'aquest matí.
Sílvia Calvó durant la compareixença d'aquest matí. Toni Solanelles

El projecte de llei de mesures d’estalvi energètic, a diferència del que es plantejava inicialment, i en el cas que excepcionalment s’hagués de fer una declaració de crisi energètica, aquesta, en lloc d’estendre’s a dos mesos, es limitaria d’entrada a només quinze dies. No obstant això, la titular de Medi Ambient i Energia, Sílvia Calvó, ha deixat clar que la voluntat és no haver d’aplicar mai la llei en els seus extrems més excepcionals i durs. I, en tot cas, com en les eventuals restriccions de combustible, es prioritza la població local als visitants.

La iniciativa legislativa ha iniciat aquest divendres el camí parlamentari. Ho fa per la via d’urgència amb la voluntat que entri en vigor abans no comenci la fase hivernal més crua. Com ja va avançar l’Altaveu, un dels capítols de la llei, el que no s’havia explicat fins ara, preveu la declaració de l’emergència energètica i en virtut d’aquesta declaració que ha de controlar el Consell General es podria obligar a tancar totalment o parcialment empreses. O a restringir la circulació de vehicles de combustible o, fins i a tot, es podria limitar la venda de combustible. Calvó ha avançat durant la presentació de les línies mestres del projecte de llei que s’ha incorporat una clàusula en el text, veient les situacions viscudes recentment a França, per prioritzar les empreses i la ciutadania del país davant de turistes o visitants si hi ha d’haver limitacions. “Les mesures han de prioritzar les necessitats pròpies del país”, diu el text.

La ministra ha ressaltat que potser s’està sent “excessivament prudents, extremadament prudents” i que molts dels aspectes de la llei “probablement no es faran servir i millor que no s’hagin de fer servir”

Amb tot, però, la titular de la cartera que gestiona aspectes energètics ha deixat clar que “és molt poc probable” que hi hagi talls energètics “però és possible” i, per tant, i més veient l’estructura institucional i l’ordenament jurídic del Principat, relativament feixuc a l’hora de legislar, calia que el Govern es doti de les eines legals necessàries si excepcionalment s’ha d’intervenir. De fet, Calvó ha comparat un part de la llei ara aprovada amb la normativa creada per combatre l’impacte de la Covid. La ministra ha ressaltat que potser s’està sent “excessivament prudents, extremadament prudents” i que molts dels aspectes de la llei “probablement no es faran servir i millor que no s’hagin de fer servir”.

Calvó ha dedicat bona part de la compareixença a intentar enviar missatges de tranquil·litat tot recordant que ni Espanya ni França, però, no garanteixen el subministrament elèctric aquest hivern. La ministra, que ha explicat que des que hi va haver quatre talls aquest mes pel cantó espanyol no s’han tornat a reproduir, ha explicat que ni amb els operadors ni amb els comercialitzadors espanyol i francès no hi ha cap problema. Ben al contrari. I que el que es paga en els contractes a llarg termini es cobreix les despeses de la producció energètica. “En tot cas hi deixen de guanyar”, ha afirmat la titular de Medi Ambient.

Calvó ha insistit en el fet que els termes de la llei -no ha volgut ni concretar les mesures més extremes que preveu- l’únic que fan és donar majors garanties legals, perquè “hi ha elements que nosaltres no podem controlar” com ara la climatologia i, per exemple, si serà un hivern fred o no ho serà. “Ens hem volgut curar en salut per si mai passés res”, ha dit la ministra i “preparar-nos per elements imprevisibles” encara que, per exemple, “no hi ha res que faci pensar hores d’ara que hi hagi restriccions de combustible”.

CANVIS I CONCERTACIÓ

Sílvia Calvó ha explicat que el text legislatiu, respecte de l’esborrany inicial, ha sofert alguns canvis a petició d’alguns agents polítics i econòmics, però que el projecte de llei definitiu ha rebut l’aval del Consell Econòmic i Social. La titular del ministeri encarregat de l’energia ha afirmat que no té “cap input” per pensar que la iniciativa legislativa acabi davant el Tribunal Constitucional alhora, però, que “estem oberts a recollir esmenes”.

Les mesures més 'suaus' busquen reduir el consum tant el sector públic com en el privat.

Relacionat

Govern preveu poder tancar empreses i prohibir la venda de combustible en cas de crisi energètica

Les mesures a adoptar en l’àmbit de la reducció del consum energètic es concretaran en molts sectors per la via del decret. De fet, alguns sectors, valgui la redundància, ja han demanat que es posin per escrit les accions a adoptar per tal d’evitar que uns facin una cosa i els altres, una altra. Amb tot, però, Calvó s’ha mostrat partidària de la “concertació”. Una concertació que creu que hi podrà haver amb el sector de l’esquí. “Elles -en relació amb les empreses del món de la neu- van ser les primeres en entendre el context difícil”. Per tant, “si la concertació és eficient ens mantindrem per la via de la concertació”.

El projecte de llei també inclou un parell d’esmenes, com l’Altaveu ja ha anat explicat per, d’una banda, dotar de 15 milions extraordinaris FEDA per poder eixugar les pèrdues que experimentarà -Calvó ha tornat a celebrar els contractes que es tenen a llarg termini amb les energètiques espanyoles i franceses i que “en el que va d’any han permès estalviar 50 milions d’euros”- i, de l’altra, per “desconnectar les tarifes del fotovoltaic de la resta de tarifes”.

Plaques fotovoltaiques.

Relacionat

FEDA podrà comprar per sota del preu de mercat l’energia sorgida de les plaques solars

Això sí, la ministra ha deixat clar que els preus “no podran ser inferiors a la tarifa actual el fotovoltaic” -0,1104 euros per Kw/h- perquè el que no es vol de cap manera és “desincentivar el fotovoltaic”. Ara bé, des de l’administració es considera que les tarifes de compra “han d’anar en sintonia” amb els costos de producció tot vetllant per l’interès general. I, en qualsevol cas, els preus han de ser equitatius.

Comentaris (15)

Trending