FEDA podrà comprar per sota del preu de mercat l’energia sorgida de les plaques solars

A través de la llei de mesures extraordinàries que s’està ultimant, l’executiu modifica les regles del joc establertes fins ara i les tarifes les fixarà el Govern a través de decret sense que hagin de ser les mateixes que aquelles que abona l’operador a subministradors internacionals

Plaques fotovoltaiques.
Plaques fotovoltaiques. ARXIU

Ni Govern ni FEDA no estan disposats a pagar l’energia de producció local -i usualment la sorgida de les plaques fotovoltaiques que cada vegada més propietaris d’edificis instal·len als seus sostres i terrats- seguint les directrius del mercat energètic internacional. Aprofitant la llei de mesures per afrontar la crisi que s’està ultimant, l’executiu canvia les regles del joc i es dota de les eines legals per poder fixar a cada moment el preu que consideri que ha de pagar per l’electricitats injectada a la xarxa procedent, per exemple, dels panells solars.

Fins ara, la llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, coneguda popularment com la Litecc, establia que FEDA estava obligada a abonar als productors locals, als propietaris de plaques fotovoltaiques que injectin electricitat a la xarxa, el mateix preu que paga en el mercat. Vist com s’ha disparat tot plegat, l’operador de l’energia pretén, per dir-ho d’alguna manera, fer negoci amb aquella energia produïda localment. O això és el que es desprèn de les modificacions que es plantegen en la llei en curs d’elaboració.

A partir d’una disposició final es fan dos canvis en la Litecc que comporten que es deixi sense efecte aquella obligatorietat de pagar el mateix que es paga fora i Govern es reserva el dret de fixar per decret, a proposta de l’operador, el preu de compra de l’energia de fonts renovables i producció local. I segons totes les fonts, tot fa indicar que la mesura servirà perquè l’administració pugui establir un preu més baix però guardant-se sempre el roc a la faixa de poder modificar via decret les tarifes.

De fet, no és res que no s’estigui fent, per exemple, a l’Estat espanyol, on el govern també regula el preu i la producció procedent de panells solars, per exemple, es paga a un preu força baix. A Andorra també hi hauria l’evidència del plec de bases en relació amb la minicentral hidroelèctrica que es projectava a Tristaina i que es va quedar sense cap pretendent en dues ocasions. A més, FEDA i Govern ja són conscients que aquesta modificació tarifària la pot fer perquè ja ha comprovat als tribunals que té marge de maniobra legal per poder establir diferències i gradacions.

Comentaris (7)

Trending