DA defensa “passar pàgina” de la pandèmia amb “projectes que il·lusionin el país”

El líder ‘taronja’ deixa clar que la seva formació no endarrerià la reforma del sistema de pensions: “no podem allargar una realitat incontestable”

Un fotògraf pren imatges d'Ensenyat durant la seva intervenció.
Un fotògraf pren imatges d'Ensenyat durant la seva intervenció. DEMÒCRATES

“És el moment d’avançar i de passar pàgina”. Així s’ha expressat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, durant la seva intervenció al Debat d’Orientació Política. El conseller general ‘taronja’ també ha deixat clar que pensen assumir la responsabilitat de reformar el sistema de pensions i ha assegurat que hi ha des de la seva formació, i des del Govern un compromís ferm en la lluita contra el canvi climàtic.

Per començar el seu discurs, Enseñat s’ha volgut preguntar “què necessita la ciutadania” i ell mateix ha contestat: “avançar”. I és que, ha afirmat, “ara ens demana progrés i un futur pròsper” i això requereix “accions i projectes que il·lusionin el país sencer” i, a la vegada, “facilitats pels seus projectes vitals i empresarials”.

Des de DA es defensa el compromís del Govern en la lluita contra el canvi climàtic: “Andorra no es baixa d’aquesta causa; es posa al capdavant”, ha afirmat el parlamentari ‘taronja’

Per això, ha afirmat amb contundència que “no és el moment de mirar pel retrovisor ni de quedar-nos encallats en el temps ni excusar-nos en les adversitats patides”. Així, ha indicat que “cal passar pàgina” [sense citar-la expressament, queda clar que es referia a la pandèmia] i “avançar socialment i econòmicament”.

Per això, ha repassat les diferents iniciatives i projectes apuntats dimecres pel cap de Govern, Xavier Espot, tot i que també n’ha sumat altres, sorgits dels grups de la majoria, com la llei de família o la d’igualtat que, ha assegurat “suposaran un important avenç en matèria de drets”. També ha posat en relleu la tasca que s’està fent per simplificar els tràmits per fer “una administració transparent, eficient, eficaç i digital”.

Tot i que no entraria en la categoria de projectes “il·lusionants”, Enseñat sí que ha volgut referir-se clarament a la reforma del sistema de pensions. Ha deixat clar que, almenys des de DA, es té la ferma intenció de tirar-la endavant, malgrat el cost polític que pugui suposar. “Tenim el repte que esdevé obligació de prendre mesures”, ha comentat, tot indicant que a finals d’any “ja tindrem definit quin model necessita el país i sabrem què cal aplicar”. No ha amagat, però, que “no seran fàcils i que no acontentaran tothom” però també ha advertit que “no podem allargar una realitat incontestable”.

Pocs minuts després que el PS hagi exposat la proposta d’un acord verd, Enseñat també ha volgut explicitar el compromís dels ‘taronja’ en la lluita contra el canvi climàtic. “Andorra no en baixa; al contrari, es posa al davant”, ha afirmat. Com a exemple, ha posat compromisos com el d’assolir la neutralitat en les emissions de diòxid de carboni l’any 2050 o fets ja reals com la potenciació del transport públic amb el nou abonament, així com la llei d’economia circular.

El líder parlamentari demòcrata ha fet una crida doble amb relació al projecte de llei del pressupost pel 2022. Ha defensat la necessitat que, tal com ja va passar l’anterior exercici, estigui plenament vigor quan comenci el nou any. Per això, ha demanat celeritat a Govern per tramitar-lo però també lleialtat als grups polítics per no endarrerir el treball del text a la cambra.

Comentaris (5)

Trending