Criteri favorable del Govern per facilitar l'accés a les votacions de les persones amb discapacitat

Considera necessari donar compliment a l’esperit que emana de la Constitució, que estableix l’exigència d’un ampli consens en matèria electoral, atès que aquesta matèria s’ha de regular en virtut d’una norma amb el rang de llei qualificada

Els ministres Canals, Torres, Rossell, Martínez Benazet i Vilarrubla durant una sessió de Consell.
Els ministres Canals, Torres, Rossell, Martínez Benazet i Vilarrubla durant una sessió de Consell. Consell General / E.Comellas

El Govern ha emès un criteri favorable a la modificació de la llei qualificada de règim electoral per facilitar l'accés a les persones amb discapacitat i el vot per correu. Considera necessari donar compliment a l’esperit que emana de la Constitució, que estableix l’exigència d’un ampli  consens en matèria electoral, atès que aquesta matèria s’ha de regular en virtut d’una norma amb el rang de llei qualificada.

Recorda que la majoria absoluta pròpia per aprovar una llei qualificada encara es reforça, ja que s’ha de computar alhora entre els consellers generals elegits en la circumscripció parroquial i entre els elegits en la nacional. L’objectiu és assolir un ampli consens polític i institucional entre el Consell General, que té la potestat legislativa de modificar la llei, els comuns, que són les institucions també concernides per aquest canvi, i l'Executiu, a través del cap de Govern, que és l’òrgan que convoca i centralitza els comicis.

Segons s'exposa en el criteri, el nombre de grups parlamentaris que presenten la proposició de llei qualificada, i les consultes que ja s’han fet prop dels comuns, garanteix d’entrada un ampli consens i la majoria que la Constitució exigeix. L’Executiu dona suport, com no pot ser d’altra manera, les modificacions adreçades a donar compliment al que preceptua l’article 29 de l’esmentat Conveni de Nova York, en allò referent a la participació en la vida política. Es considera adequat el reconeixement del dret al sufragi de totes les persones amb discapacitat; l’accessibilitat de la informació, propaganda, paperetes i col·legis electorals, i l’establiment de mecanismes idonis per garantir la participació de les persones amb discapacitat durant les jornades electorals.

També es consideren adequades les altres mesures que es proposen per facilitar el dret al sufragi en general, com els ajustos referents a la Junta Electoral; l’ampliació de determinats terminis, especialment els relatius a l’ús del vot per dipòsit judicial; l’ampliació de l’exercici del vot per correu, estenent-lo a tots els casos en què l’elector es trobi desplaçat a l’estranger; o la inclusió i la regulació del vot per delegació per facilitar la participació en el procés electoral de les persones que presenten una discapacitat o malaltia greu reconeguda o acreditada.

L'abstenció dels consellers generals de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, sumada a l’anunciada del grup parlamentari socialdemòcrata, va impedir que, en la sessió de Consell General del dijous passat, prosperés la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral del referèndum en no assolir la doble majoria necessària.

Divendres passat, els tres grups de la majoria parlamentària (demòcrata, liberal i Ciutadans Compromesos), i el socialdemòcrata van entrar a tràmit na nova proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, El text inclou totes les esmenes que s’havien acceptat i transaccionat amb relació als drets de les persones amb discapacitat i per garantir el seu dret a vot, unes esmenes que, finalment i degut a l'abstenció dels consellers generals de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, no van prosperar.

Comentaris (1)

Trending