Els consellers generals cobraran 2.185 euros bruts i el doble si tenen dedicació exclusiva

Els grups acorden que els pagaments dels salaris els pagarà directament el parlament així com una graella de dietes pels desplaçaments, que requerirà la presentació dels tiquets per justificar les despeses

Els acords s'han pres a la reunió de la junta de presidents.
Els acords s'han pres a la reunió de la junta de presidents. CONSELL GENERAL

Els consellers generals que no tinguin altres càrrecs cobraran 2.185 euros mensuals. Si estan a ple temps -és a dir, si no tenen altre salari-, el doble. Així ha quedat fixat. La remuneració la pagarà directament el Consell General, com a únic “patró” de tots els parlamentaris i es descomptarà de les dotacions de cada grup. Per altra banda, també s’ha fixat una graella de dietes i s’ha acordat la composició de les diferents comissions legislatives, amb Demòcrates presidint una de les que es preveu clau: la que d’acordar la reforma del sistema de pensions.

Tots els acords s’han pres durant la junta de presidents celebrada aquest dijous. Segons ha assegurat el síndic general, Carles Ensenyat, l’entesa ha estat “unànime” entre els grups pel que fa als salaris. Així, es fixa una remuneració de 2.185 euros per a cada conseller general -excepte aquells que siguin presidents de bancada o càrrecs de Sindicatura-. I es defineix la figura de parlamentari a ple temps “com aquell que dediqui exclusivament el seu temps, sigui per incompatibilitat o perquè ho vol fer així i no té ingressos de cap altra font”. En aquests casos, com s’havia dit, el sou serà el doble: 4.371 euros.

WhatsApp Image 2023 05 18 at 19.50.20
Graella salarial al Consell General.

Un altre canvi és que aquest salari no s’abonarà des dels grups. Ho farà directament el Consell General. “Serà a partir d’ara l’únic patró”, ha manifestat Ensenyat, tot remarcant que “estarà prohibit que els grups paguin dietes o sous”. Aquests hauran d’informar de quins consellers tenen a ple temps i la remuneració es deduirà de la dotació que s’hagi de satisfer a cadascun d’ells. Per ara, Demòcrates tindria quatre consellers en aquesta situació, PS i Andorra Endavant, un; i Concòrdia, inicialment, dos.

Per cert, el pressupost per aquestes dotacions serà de 870.000 euros per a tot el 2023. Un 50% es dividirà a parts iguals entre les cinc bancades. L’altra meitat, en funció del nombre de consellers. Els diners es pagaran a partir de maig, que és quan es van constituir els grups.

DA presidirà tres comissions legislatives -Finances i Pressupost, Economia i Política Exterior-, a més de l’específica per a la reforma del sistema de pensions; Concòrdia es queda Justícia i Interior i Política Territorial i Urbanisme

Un altre acord assolit fa referència a les dietes per desplaçaments. A banda que tampoc es pagaran des dels grups, caldrà que els consellers justifiquin amb tiquets les despeses. “Caldrà la prova fefaent del consum i hi ha un límit fixat”, ha comentat Ensenyat. També es crea una fórmula per “avançar els diners i regular-los a posteriori”. El síndic ha apuntat que s’han inspirat en el funcionament del mateix Govern o la Justícia i que “es posa ordre” amb un sistema “més transparent i més senzill”.

La reunió també ha servit per fixar la composició de cada comissió legislativa. En aquest cas, Demòcrates presidirà la que ha de liderar la negociació per la reforma del sistema de pensions amb el PS de segon. Els ‘taronja’ també encapçalaran Finances i Pressupost, Economia i Política Territorial. Concòrdia ho farà amb Justícia, Interior i Afers Institucionals i amb Política Territorial, urbanisme i medi ambient. Per la seva banda, el grup socialdemòcrata presidirà Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports i Andorra Endavant, Afers Socials i Igualtat. Ciutadans Compromesos es queda amb el primer lloc al capdavant de Sanitat.

Dijous vinent, hi ha prevista una sessió de Consell que servirà per fer prendre possessió del càrrec als consellers generals que substitueixen els qui han fet el salt a Govern. A banda, també es votarà la composició de la comissió permanent -Carolina Puig, Susanna Vela, Noemí Amador, Berna Coma, Maria Àngels Aché i Meritxell Alcobé- així com les delegacions internacionals a l’assemblea parlamentària de l’OSCE (els titulars són Meritxell López i Pol Bartolomé) i al Consell d’Europa, amb Berna Coma i Cerni Escalé.

Comentaris (33)

Trending