El Consell aprova la llei de Protecció Civil amb la majoria sorpresa pel rebuig del PS al sometent

Segons el conseller socialdemòcrata, Jordi Font, "era molt important en una època passada i avui creiem que no perquè és anacrònica"

Comentaris

El conseller socialdemòcrata, Jordi Font.
El conseller socialdemòcrata, Jordi Font. PS

El Consell General ha aprovat aquest dijous la proposició de llei qualificada de protecció civil amb la sorpresa de la majoria pel rebuig del partit socialdemòcrata (PS) a la recuperació del sometent.  Segons el conseller Jordi Font, "era molt important en una època passada. Avui creiem que no".  El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell considera que "es recupera una figura història del país i deixarà de ser un cos armat i n'esdevindrà un  de voluntaris".

Ester Molné de Demòcrates s'ha mostrat sorpresa per la postura del PS, i ha subratllat que es recupera una figura històrica però amb canvis profunds. Ha recordat que es regia que un decret dels veguers de 1984 "que no s'adequen a la nostra societat com eren el manteniment de la pau i de l'ordre". La consellera ha mostrat la seva sorpresa per la intervenció de Jordi Font qui ha qualificat el sometent d'anacronisme i de cos paramilitar. Tot i això, ha mostrat la seva satisfacció "per tenir al meu país un marc legislatiu per a la protecció civil". La llei crea també el Centre Nacional d'Emergències i es centralitza el servei d’emergències amb el número 112. 

Rossell ha assenyalat que ell mateix havia estat sometent i que en cap cas va tenir la sensació que fos un grup paramilitar, recordant que anava desarmat. “El sometent sempre ha estat una figura històrica i amb la llei el modernitzem i li donem les funcions que mereixen”, ha afegit, preguntant-se per què al grup parlamentari socialdemòcrata els hi fan nosa “les coses tradicionals”. Per Font, però, el sometent "no serà ni chicha ni limoná" en relació al seu estàtus, ja que "no és ni cos especial ni cos de voluntaris".

La proposició de llei qualificada de Protecció Civil, regula el sometent com un cos de voluntaris en protecció civil conformat per homes i dones de 18 a 60 anys residents al país que rebran una formació específica i regular. La gestió correspondrà als comuns sota la direcció del departament de Protecció Civil del Govern. Els voluntaris es podran inscriure en un registre específic de l'executiu.

Durant la sessió d'aquest dijous, s'ha aprovat la designació de Joan Manuel Abril Campoy, com a magistrat del Tribunal Constitucional; el projecte de llei de modificació de la Llei 17/2013, del 10 d’octubre, sobre la introducció de l’euro en el marc de l’Acord monetari signat entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea, i el projecte de llei de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending