Concòrdia urgeix canvis en la llei d’inversió estrangera per fer valdre l’interès general

El grup parlamentari remarca que no hi ha marge per esperar al primer semestre de l’any que ve i considera del tot necessari revisar la clàusula de salvaguarda que contempla l’actual marc legal

Comentaris

Els parlamentaris del grup de Concòrdia.
Els parlamentaris del grup de Concòrdia. concordia

Concòrdia urgeix canvis en la llei d’inversió estrangera per tal de poder fer prevaldre necessitats de país, d’interès general, per poder desestimar determinats projectes. El grup parlamentari que lidera Cerni Escalé ofereix buscar un consens entre el conjunt de forces polítiques amb representació al Consell General per tal d'iniciar les negociacions corresponents a la proposició de modificació legislativa que la pròpia formació va entrat a tràmit parlamentari el 17 d’octubre.

El grup parlamentari destaca la necessitat de revisar la clàusula de salvaguarda de l'article 2 de la Llei, en el qual es despleguen el conjunt de factors objectius necessaris per a valorar l'adequació de les diferents sol·licituds d'inversió estrangera amb l'interès general d'Andorra. Aquesta és una mesura imprescindible amb vista a la fi de la moratòria en inversions estrangeres immobiliàries, exposada recentment pel Govern i que tindrà lloc en les pròximes setmanes.

Tot ve a tomb, indica la formació, del fet que finalment el Govern ha hagut d’autoritzar la inversió immobiliària projectada pel grup empresarial espanyol Villar Mir a Escaldes, a tocar del carrer del Valira, entre l’Illa Carlemany i la rotonda de la Dama de Gel. Inicialment, el ministeri d’Economia liderat per Conxita Marsol havia desestimat la inversió considerant que hi havia elements que podien agreujar més encara la situació del mercat de l’habitatge. Però la denegació de la inversió es va fer tard i malament. Ho ha avançat ‘Diari d’Andorra’ i ho ha pogut confirmar l’Altaveu.

L’equip jurídic que assessora el grup Villar Mir a Andorra, encapçalat per qui va ser president de l’AREB i director de Duanes i Tributs, Albert Hinojosa, va recórrer contra la desestimació atès que la negativa s’havia comunicat molt després del termini màxim d’un mes i mig que tenia l’administració per denegar la sol·licitud. Davant del silenci administratiu, s’havia de considerar com a positiu el criteri governamental respecte de la petició formulada. Per tant, el Govern no ha tingut més que admetre el recurs i autoritzar la sol·licitud.

Això no treu, segons les fonts consultades, que l’administració, i en concret el departament del registre d’inversions estrangeres, no estigui estudiant la possibilitat de declarar la lesivitat del seu propi silenci administratiu per revertir el seu no-pronunciament i considerar-lo ara negatiu. Però no és clar que es doni aquest pas i, a més a més, és molt complexe.

Però aquests detalls no tenen res a veure amb el pronunciament o la celeritat que reclama Concòrdia en la modificació de la llei d’inversió estrangera. La formació insta a una revisió “immediata i urgent” per tal de primar sobre manera l’interès general. Alhora, la inversió del grup empresarial Villar Mir també demostra la necessitat de canviar el règim d'autorització administrativa, passant d'un silenci positiu a un silenci administratiu negatiu.

Tenint en compte la proposició de Llei de Concòrdia en matèria d'inversió estrangera, “apel·lem al sentit de responsabilitat i demanem el suport del conjunt de grups parlamentaris per tal de prendre en consideració el text i accelerar la modificació d'aquest. La modificació de la Llei d'inversió estrangera és una tasca inajornable que no pot posposar-se fins al primer semestre de l'any 2024, tal com ha exposat recentment la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge”.

Una imatge de la parcel·la aquest migdia.

Relacionat

La malastrugança d’un terreny: de casino de Cirsa a torre d’habitatges Villar Mir

Comentaris (4)

Trending