Concòrdia proposarà un cadastre de pisos buits regularitzat amb Hisenda espanyola

El moviment polític està a un pas de convertir-se en partit, amb els estatuts presentats al ministeri d’Interior, i ja treballa en un programa electoral per als pròxims comicis

La nova seu de Concòrdia, a Ciutat de Valls.
La nova seu de Concòrdia, a Ciutat de Valls. Pilar Candel

Concòrdia va aterrar fa gairebé sis mesos amb molta força al panorama polític andorrà. Ho va fer com a moviment, però es van sentir tan ben acollits que han començat el procés per constituir-se de forma oficial, i ja han presentat els estatus al ministeri d’Interior. L’objectiu principal és estar preparats per poder-se presentar a les pròximes eleccions, i per això estan treballant en un futur programa electoral, que tindrà quatre pilars fonamentals. Entre ells, destaca l’habitatge i l’acord d’associació, i una de les propostes serà un cadastre de pisos buits regularitzar amb Hisenda espanyola.

Una de les problemàtiques econòmiques i socials i que tindrà un paper prioritari al futur programa de Concòrdia serà l’habitatge. Una de les impulsores, Núria Segués, afirma que “és un problema complex, però tenim clar que és una de les conseqüències més directes de la inversió estrangera en el sector immobiliari”. Aquesta va ser una de les denúncies que es va plantejar en la presentació del moviment, i que es plasmarà en els objectius polítics. “Tot això ha provocat uns preus prohibitius, que no són accessibles per la majoria de la població”, assegura Segués.

A problemes, solucions. Aquesta és una de les principals premisses d’un programa electoral, i a Concòrdia hi treballen en diverses propostes en aquest àmbit. Una d’elles, explica Segués, és el fet de publicar un cadastre de tots els pisos buits, “van dels 6.000 als 10.000”. A més, s’haurien de regularitzar amb Hisenda espanyola, “al final són de persones que no resideixen a Andorra i els hem d’alliberar de la manera que sigui, per poder donar accés a les persones que tenen necessitat actualment al país”.

A més, i lligat amb aquest problema, també es planteja una limitació de la inversió estrangera lligada al sector immobiliari. “El problema és quan té caire negatiu”, apunta Segués, “en aquests moments ens trobem que té unes afectacions directes sobre el mercat, concretament generant especulació”. Concòrdia, però, és conscient que la inversió estrangera ha fet que s’instal·lin al país empreses importants i amb repercussió. Per tant, es defensa que es generi al país “sempre i quan aporti una diversificació econòmica i valor afegit a la societat i a la població, ara podríem dir que no és el cas”.

EUROPOSITIUS, PERÒ ACORD D’ASSOCIACIÓ... DEPÈN

Un altre dels temes troncals que treballarà Concòrdia serà l’acord d’associació que actualment es treballa i enfront del qual es té una visió relativament escèptica. Segués assegura que “les relacions internacionals i exteriors són importantíssimes per a Andorra”. Malgrat això, assenyala que “també hem de ser capaços de valorar els avantatges i els inconvenients d’aquest acord”. El dubte principal que genera, més enllà de la desinformació de tot plegat, és els efectes que pugui tenir en les quatre llibertats fonamentals.

“La configuració del nostre país és molt diferent i les particularitats d’Andorra són molt diverses a les de grans estats”, apunta Segués, “per tant, les necessitats també seran diferents”. El que es reivindica, de primeres, és poder tenir tota la informació per poder fer una valoració real i amb pes, “per saber si ens convé o no ens convé”. En tot moment, però, assegura que no són contraris, que són “europositius”. Això significa que s’està a favor de les relacions amb Europa, però no sé sap ben bé de quina manera s’haurien de portar a terme. “Hem tingut multitud de convenis a nivell europeu i hem anat fent, la relació ha estat positiva i suposo que s’haurien d’explorar altres vies també”, assenyala Segués.

 

 

 

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending