Concòrdia concorrerà a les generals en solitari amb Cerni Escalé de cap de llista

El moviment polític passa el tràmit de la seva constitució com a partit i tot i reconèixer contactes amb altres formacions descarta aliances d’estratègia electoral que li facin modificar l’ideari

Assistents a l'assemblea abans de començar.
Assistents a l'assemblea abans de començar. EDUARD ROS

Un “projecte autònom” i que no hagi de fer renúncies ideològiques per un grapat de vots. Amb aquest punt de partida com a essència, Concòrdia, des d’aquest dijous constituït formalment com a partit polític i amb Cerni Escalé investit primer candidat de la llista nacional que la formació present a les properes eleccions, un dels moviments polítics més joves del país té la ferma convicció de concórrer en solitari als comicis sabedor que “la vocació del partit va molt més enllà d’aquestes properes eleccions i de les següents comunals”.

Trenta-dues persones, totes afiliades menys dos simpatitzants, han assistit a l’assemblea constituent que ha escollit els càrrecs orgànics del partit i ha designat Escalé com a cap de llista tot per unanimitat. De fet, s’ha beneït l’únic candidat que s’ha presentat per liderar la formació als comicis i totes aquelles persones que han optat a configurar una executiva que per primer cop en l’arena política andorrana tindrà co-presidència. L’assumiran Cerni Cairat i Olalla Losada, dos dels impulsors del moviment “des del minut zero”.

L’assemblea s’ha celebrat a porta tancada al local que l’ara ja partit té a Ciutat de Valls. S’ha volgut mantenir una certa intimitat perquè una part dels afiliats són nous en el camp polític i perquè, fins i tot, no hi havia especials vincles entre alguns d’ells i es volia que tothom pogués expressar-se lliurement i ningú no se sentís pressionat per a res. “Hi ha hagut un clima de germanor”, ha explicat en acabar l’acte el nou candidat a cap de Govern de la formació i, alhora, vocal de l’executiva que té Martí Alay de tresorer i acaben de formar en les vocalies Sílvia Alves, Sergi Esteves, Albert Gomà, Paula Przybylowicz, Núria Segués Daina i Ramon Tena.

PRIORITATS

Una vegada constituït formalment el partit, Concòrdia es marca ara com a prioritat “que l’ideari sigui clar” per poder-lo donar a conèixer i començar a fer actes públics per fer visible la proposta del grup en aspectes concrets. El primer acte que es farà serà el dia 30 d’aquest mateix mes a la sala del comú d’Escaldes. S’hi parlarà d’habitatge, un dels aspectes que farà part d’un programa electoral en què s’està treballant de valent des del mes de setembre. La següent assemblea que farà la formació serà, justament, per validar el full de ruta electoral.

Cerni Escalé, concentrat en primer terme, i Cerni Cairat minuts abans d'iniciar-se l'assemblea a porta tancada.
Cerni Escalé, concentrat en primer terme, i Cerni Cairat minuts abans d'iniciar-se l'assemblea a porta tancada.

En funció del calendari que s’acabi d’establir des de Prat de la Creu, s’anirà més o menys de pressa. Si el cap de Govern accelerés el procés, el programa es miraria de tancar a final d’aquest mateix any. En cas contrari, la idea es validar el document a final de gener i tenir un parell de mesos de marge abans dels comicis per exposar-lo més encara del que ja s’anirà fent fins ara. El formalment designat cap de llista ha assegurat que “el missatge de Concòrdia és pertinent a la realitat política actual” del país.

Cerni Escalé ha destacat el bon clima que s’ha viscut durant l’assemblea i el fet, més enllà de la seva elecció, que totes les designacions hagin estat per unanimitat i que Concòrdia sigui “el primer partit amb una co-presidència que simbolitza un afany molt fort de repartir responsabilitats i no cenyir-se a lideratges estrictes”. El futur cap de la llista nacional ha afirmat que la vocació del partit va molt més enllà de les properes conteses electorals i que la voluntat primera és “incidir públicament i políticament” en el conjunt del país.

PACTES I ALTRES

Escalé ha reconegut que hi ha hagut contactes informals amb altres formacions, especialment parroquials, i que no tot està ni parlat ni decidit en el sí de Concòrdia, per la qual cosa algunes observacions les ha fet a títol personal i no col·lectiu. Amb tot, sí que ha deixat clar que “anirem en solitari a les nacionals”. Caldrà veure què passa en les circumscripcions parroquials on tot és molt embrionari encara. En tot cas, preval el ser un “projecte autònom” i el fet que “no ens plantegem cap pacte que pugui passar per damunt de l’ideari” o que resti força a la ideologia i els plantejaments que hores d’ara ja té Concòrdia sobre la taula.

Escalé: “Una de les forces de Concòrdia és la seva frescor; el partit ja decidirà si ha de pactar o no. Però el que és clar és que volem mantenir un missatge distintiu i en el qual creiem”

De forma més íntima i personal, el designat cap de llista del moviment -amb estudis en administració pública i en dret, amb un passat a Verds d’Andorra, havent treballat al sector universitari i com a tècnic (per concurs públic) als ministeris d’Afers Exteriors i de Presidència del Govern i amb experiència al sector privat, en els sectors comercial i de les finances abans de ser secretari general al comú d’Escaldes-Engordany, càrrec que va deixar per involucrar-se en el nou projecte polític i estrenar-se en la paternitat- ha explicat que “una de les forces de Concòrdia és la seva frescor”.

Per tant, la frescor està renyida en materialitzar segons quins tipus d’aliances, segons quins matrimonis amb, encara més, segons quins cònjuges. “El partit ja decidirà si ha de pactar o no. Però el que és clar és que volem mantenir un missatge distintiu i en el qual creiem”. En aquest sentit Escalé ha destacat les “mesures valentes” en relació amb l’habitatge, el territori -recursos naturals i recursos físics-, “reforçar el sentit de comunitat d’Andorra” o “recuperar la cohesió social” que consideren malmesa. En fi, “repensar un model alternatiu de país” en el qual se sentin còmodes i que vulguin abanderar el 2023 i més enllà.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending