Calvó assegura que la llei de mesures d’estalvi energètic és “garantista”

La ministra que s’ha preparat per tenir les ferramentes d’actuació enfront d’una situació que es presenta molt inestable de cara a l’hivern i que l’esborrany està pràcticament enllestit

La central de FEDA.
La central de FEDA. G. P.

L’esborrany el projecte de llei de mesures d’estalvi energètic està pràcticament enllestit. Així ho ha confirmat la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, durant la celebració de la 43a Fira del bestiar a Andorra la Vella. Així mateix, ha assegurat que es tracta d’un text “garantista”, que té l’objectiu de no paralitzar el país. Sobretot, tenint en compte la complicada situació internacional, que es presenta encara més inestable durant l’hivern.

“Atès el fet que els nostres països veïns mai no han assegurat ni als seus propis ciutadans que no hi hauria talls de llum, hem volgut fer una llei garantista”, ha explicat Calvó. El projecte de llei de mesures d’estalvi energètic es preveu que estigui ben aviat. De fet, es podria presentar demà mateix. La ministra ha volgut relaxar els ànims recordant que aquest text conté exempcions per assegurar les millors condicions per als ciutadans, tenint en compte la complicada situació que es viu, i la que s’espera de cara a l’hivern. “Aquesta llei és la que dirà que s’han d’avisar els clients vint-i-quatre hores abans, i que preveu un sistema que fa que no s’hagi de tallar la llum més de dues hores”, ha indicat Calvó.

Les mesures més 'suaus' busquen reduir el consum tant el sector públic com en el privat.

Relacionat

Govern preveu poder tancar empreses i prohibir la venda de combustible en cas de crisi energètica

En definitiva, la ministra ha insistit que és una llei que “aporta garanties, perquè si no hi ha llum, òbviament l’operador no podrà subministrar llum”. Per exemple, ha destacat que s’ha treballat perquè no afecti serveis essencials, “perquè pot haver-hi ciutadans que necessitin l’energia per la seva salut i, per tant, és importantíssim que se’ls avisi”. Pel que fa a les persones i empreses, ha ressaltat que hi haurà un sistema de rotació.

Pel que fa a les mesures més extremes, com el tancament d’empreses, Calvó ha indicat que és “un acte de responsabilitat”. La ministra ha insistit en el fet que no es creu que s’hagi d’arribar fins a aquest punt, “esperem que no s’utilitzi, aquesta és la nostra voluntat”. Malgrat això, ha indicat que “si ens arriben restriccions d’energia elèctrica, ens arribaran de fora i, per tant, les haurem de gestionar de la millor manera possible”. Pel que fa a l’estat de crisi d’emergència, “també hi ha una vinculació amb el Consell General, com es va fer amb la Covid-19”.  El fet d’incorporar, aleshores, aquestes indicacions ha estat per tenir un segur en cas que calgui. “En cas que es donin els talls de llum, hem de treballar perquè afectin el mínim possible als nostres ciutadans”, ha remarcat.

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending