Cabanes serà el cap de llista liberal en imposar-se per un sol vot a Pallarés

La votació en les primàries evidencia la fractura entre les dues grans faccions que conviuen al partit i obre molts interrogants tot i que l’ex-ministre vencedor afirma que a partir de demà s’ha de començar a treballar

El dirigent liberal, Josep Maria Cabanes.
El dirigent liberal, Josep Maria Cabanes. Pilar Candel

El candidat d’última hora avalat pel nucli dur de l’executiva liberal i per la vella guàrdia del PLA, Josep Maria Cabanes, serà l’aspirant a cap de Govern de Liberals, després d’imposar-se per un sol vot a l’actual ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, que era la candidata renovadora tot i, aparentment, ser la continuadora de la tasca feta fins ara. Cabanes ha recollit 50 dels 101 vots emesos. Pallarés s’ha quedat en 49. Hi ha hagut un vot en blanc i un de nul.

Just després de proclamar-lo vencedor de les primàries, Cabanes s’ha mostrat emocionat i ha assegurat que la “il·lusió d’avui” per la victòria s’ha de transformar en “treball a partir de demà”. El ja candidat liberal per a les properes eleccions generals ha donat la confiança dipositada en els dos contendents i ha assegurat que era conscient que el procés, la votació, seria “molt ajustada, com així ha estat”.

Tot i que ha admès que podia ser una victòria difícil, no l’ha sorprès veure’s com a cap de llista d’un partit del qual es trobava allunyat fins fa ben poc. “Sóc una persona que sempre ha estat al costat del poble”, ha assegurat Cabanes. En aquest sentit, ha volgut remarcar el que ha descrit com a dedicació per la ciutadania, “he ajudat a tothom per igual en política, des del ministeri, des del banc i des de la meva vida privada”. Per tant, Cabanes té ben clar que el seu nom pesa, i que anava a pesar en aquest procés, “que aparegués ha fet un rebombori important a nivell de tot el país”. Ha rebut trucades, ha assenyalat, d’amics, però també de gent que “feia anys que no veia”.  

L’objectiu en aquesta nova etapa que enceta, on recupera la seva faceta més política, el té ben clar. La tasca que li espera és la d’unir un partit que, segons la seva visió, no té perill de fractura. Però que, segons els resultats obtinguts, està ben clarament dividit. I, en aquestes condicions, Cabanes té clar que és impossible créixer. Per tant, el primer pas és no renegar de la figura de Judith Pallarés, fet que ja havia indicat en nombroses ocasions amb anterioritat. Per tant, li ha deixat la porta oberta, si vol formar part del projecte, aparentment ho podrà fer.

votació primàries liberals pallarés
Judith Pallarés durant la votació

Però les intencions de Cabanes no són ben bé crear un nou Liberals, sinó tornar a l’època gloriosa. “S’hi ha de retornar als anys de govern Forné, de govern Albert Pintat, que era un partit que estava present a totes les parròquies, que tenia moltíssims afiliats i simpatitzants”, ha assenyalat. Amb aquest objectiu no ha volgut desmerèixer la feina de Jordi Gallardo els últims onze anys, “s’ha de fer històric, no s’ha crescut en nombre d’afiliats, però sí en nombre de polítics electes, i ara s’ha de fer una mica d’anàlisi”. En definitiva, ha de veure com se les fa per a, en un futur, que augura que no serà pròxim, poder tenir una majoria a Govern.

Però és realista, i sap que, de moment, no és factible. Molt menys, veient els resultats d’aquestes primàries. Primer caldrà soldar l’interior de Liberals per poder arribar a aquest punt. Així, Cabanes indica que “per diversos motius ara no som prou forts per governar amb majoria, i el país necessita estabilitat i cohesió, no ens podem permetre el luxe d’entrar en batalles, en gerres o en enfrontaments (amb Demòcrates)”. Malgrat això, al discurs inicial ha fet palès que les seves ganes hi són, però ha fet un parell de passes enrere en veure’s guanyador, “faré el que pugui respecte a tots els pactes que hi ha hagut fins ara i si se’n pot fer de nous, millor, perquè al final la política és sumar i no restar”.

“Vam ser els primers a crear una secció jove, els primers a tenir militants no andorrans, sinó residents”, ha explicat, “al Govern vam allargar la baixa per maternitat, sempre s’ha treballat amb un caire totalment progressista”

Per sumar, de moment, sembla que caldrà que convenci la meitat dels afiliats. Als votants de Pallarés. Però Cabanes continua refermant que Liberals és un “partit progressista”, i que la joventut, que podria ser la més afí a la seva contrincant, no queda fora del seu punt de mira. “Vam ser els primers a crear una secció jove, els primers a tenir militants no andorrans, sinó residents”, ha explicat, “al Govern vam allargar la baixa per maternitat, sempre s’ha treballat amb un caire totalment progressista”. I en aquesta línia assegura que vol continuar, “tenim reptes de medi ambient, amb igualtat, amb la societat, amb la violència de gènere”.

ENCARA PER DECIDIR LA FIGURA DEL PRESIDENT I QUÈ PASSA AMB JORDI GALLARDO

Cabanes és, de moment, cap de llista. Però, tal com indiquen els estatuts Liberals, no necessàriament indica que hagi de ser president de la formació. De moment, aquest càrrec encara correspon a Jordi Gallardo, tot i que ja ha deixat clar que la passa enrere que va anunciar continua sent ferma. Qui no ho té tan clar és el mateix Cabanes, que no vol perdre la figura de Gallardo de dintre de la formació, “no es pot apartar, no pot desaparèixer, s’ha de recuperar i continuar, ell pot estar a la línia que consideri, però res de jubilar-se”.

Que Gallardo es mantingui com a president, ho haurà de decidir ell mateix. “Per mi m’és igual, no hi ha cap problema que ho sigui”, ha assegurat Cabanes, “al contrari, agraït per tot l’actiu que té i tot el que ha fet”. I així, el cap de llista ha seguit insistint a mantenir aquesta figura dintre del partit, “el bagatge que porta a sobre en algun lloc s’ha d’encabir, a l’executiva o en algun lloc del partit, perquè encara que no vulgui ocupar cap càrrec important, que pugui estar a la primera línia per mi és d’obligat compliment”.

Les pròximes setmanes s’haurà de convocar un nou congrés que serà, precisament, per establir aquesta figura i també les del nou comitè executiu. Aproximadament, s’espera que hagi de ser cap a finals del mes de juny. Cabanes hauria de ser, per tradició, qui l’ocupés, “jo estic a disposició, crec que el partit s’ha d’obrir i com més persones ocupem lloc més pluralitat tindrem i més possibilitats tenim de créixer”. Per tant, el cap de llista podria, o no, ocupar aquest càrrec en les pròximes setmanes. Podria, en aquesta ocasió, sortir-li algun contrincant d’última hora, com ha estat ell mateix.

Comentaris (23)

Trending