Andorra Endavant ha emès un comunicat reiterant la seva posició després que Concòrdia, amb qui manté una relació tensa, hagi presentat una bateria de més de mig centenar d’esmenes al text. De fet, la formació assegura fer una crítica contundent a la classe política andorrana començant pel Govern i les formacions d’esquerra, entre les quals situa el PS i Concòrdia. Andorra Endavant ha expressat la seva preocupació pel fet que les decisions legislatives, com la llei òmnibus, s’estan prenent sense disposar d’estudis rigorosos i actualitzats. “Els polítics han d’acostumar-se a basar les seves propostes en estudis fonamentats”, ha manifestat el grup parlamentari Andorra Endavant en un comunicat.
En aquest sentit, la formació posa el focus en el fet que, segons ella, encara no es disposa dels estudis de càrrega dels comuns d’obligat compliment, requerits per la Llei 32/2022, que promou la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme. “Els comuns no han complert amb el termini marcat per llei pels estudis de càrrega”, lamenta Andorra Endavant. El grup parlamentari presidit per Montaner subratlla que aquesta manca d’anàlisi adequada pot tenir conseqüències devastadores per al teixit econòmic i social del país.
“Els polítics han d’acostumar-se a basar les seves propostes en estudis fonamentats”, ha manifestat el grup parlamentari Andorra Endavant en un comunicat
“No estem jugant al Monopoly”, ha advertit la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, fent èmfasi en la gravetat de legislar sobre aspectes que afecten directament la vida dels ciutadans. Des d’Andorra Endavant consideren essencial obtenir una “fotografia clara del mercat del lloguer", la qual cosa, segons la formació, no s’ha aconseguit fins ara per part del ministeri responsable de les polítiques d’habitatge que hi està treballant però que “està lluny d’acabar la recollida de dades amb la col·laboració dels comuns”.
Andorra Endavant demana continuar fent una recollida de dades precisa, especialment amb la col·laboració dels comuns, “que atorguen les llicències d’obra menor i que tenen el registre de propietat comunal i/o cadastre i que tenen les declaracions anuals de lloguers dels propietaris desglossats per bens immobiliaris les quals caldria comparar-les amb les declaracions tributàries del Govern per tal de tenir un coneixement real de l’estat del parc immobiliari del país”. Segons el grup parlamentari, el ministeri de l’Habitatge, en col·laboració amb l’Institut de l’Habitatge i comuns, “hauria d’assumir un rol actiu en la recollida de dades per evitar que es legisli a cegues com és el cas per la llei òmnibus”.
SALUT
La formació que lidera Carine Montaner també s’ha referit aquest matí de dimecres a dos aspectes relacionats amb el ministeri de Salut a qui li reclama que compleixi les normatives establertes a tots nivells. D’aquesta manera, insisteix en dues qüestions sobre les quals ja fa temps que es manifesta o en relació amb les quals, com és el cas de l’edifici Ròdol, darrerament s’hi ha començat a referir.
Per a la formació, el ministeri que dirigeix Helena Mas s’ha saltat la normativa en el cas de les primes per objectius i en la pretesa ubicació de les consultes ambulatòries de salut mental al Ròdol
Sobre la implantació del nou centre de salut mental en un edifici d’habitatges, manté Andorra Endavant que s’ha fet “sense autorització de la comunitat de veïns”. “S'ha detectat que el Ministeri de Salut ha procedit a la instal·lació d'un nou centre de salut mental en un edifici destinat a habitatges sense obtenir el consentiment necessari de la comunitat de veïns, infringint així la Llei de Propietat Horitzontal i els estatuts de la copropietat. Aquesta acció representa un acte d'irregularitat administrativa”.
L’altra qüestió sobre la qual el grup parlamentari fa referència és el suposat incompliment del pagament de les primes per objectius. En aquest cas, “denunciem el flagrant incompliment del ministeri de Salut i el SAAS pel que fa al pagament de les primes per objectius (DPO), establertes a la Llei 4/2022. La disposició derogatòria dels apartats a i b de l'article 9.2 de la Llei 2/2012 exigeix aquest pagament, que ha estat sistemàticament ignorat, perjudicant així el personal sanitari que comptava amb aquestes retribucions de manera legítima des de fa dos anys”.
Comentaris (1)