L’actualització de la llista de militants obre un nou front en la ‘guerra liberal’

La secretària general del partit busca la fórmula per regularitzar afiliats que fa anys que ni fan vida orgànica ni tan sols estan al corrent de pagament de la quota

Els dos candidats, Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes, amb la secretària general del partit, Maribel Lafoz, al mig.
Els dos candidats, Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes, amb la secretària general del partit, Maribel Lafoz, al mig. Toni Solanelles

L’actualització de la llista de militants liberals ha obert un nou capítol en l’enfrontament intern que es viu a la formació. El cap de setmana ha tornat a ser molt tens arran de l’admissió de Jordi Gallardo -avançada per l’Altaveu- que el seu candidat és Josep Maria Cabanes. A partir d’aquí s’estan movent fils per avaluar quins suports té tant l’ex-ministre d’Interior com l’actual titular d’Afers Socials, Judith Pallarés, l’altra aspirant a liderar la formació en les properes eleccions generals.

En aquest marc és quan apareix, ara, una setmana gairebé després de tancar-se el termini de presentació de candidats, la necessitat d’actualitzar el llistat d’afiliats. Mai ningú no s’havia preocupat gaire de revisar que els militants que ho són o, almenys, que figuren en una llista i mai havien dit que plegaven, compleixin amb totes les seves obligacions, com ara estar al corrent de pagament de la quota. Sobretot els darrers anys, amb l’entrada a Govern i, per tant, obtenint així més ingressos, no s’havia mirat qui pagava o qui no.

La fractura liberal és molt profunda. De fet, fins i tot a l’executiva, que és l’òrgan que d’entrada hauria de poder aclarir la situació, ja hi ha una clara divisió

Hi ha algunes desenes de suposats militants que ni fan vida orgànica de partit ni han abonat cap quota des de fa anys i panys. Alguns, no van fer el trànsit del vell PLA al nous Liberals però apareixen en llistats que ara s’avalua recuperar d’alguna manera. O així ho va plantejar aquest diumenge la secretària general liberal, Maribel Lafoz, anunciant a un grup de companys que s’està buscant la fórmula “més objectiva i més neutral” per poder actualitzar els llistats.

Les diverses fonts consultades no entenen com una vegada ja hi ha els candidats formalitzats, ara, es vulgui revisar res. Resultaria que persones que no han tingut la possibilitat d’avalar qualssevol militant per esdevenir candidat en unes primàries, ara, de cop, podrien aparèixer en un congrés i donar el seu suport o bé a Pallarés o bé a Cabanes. Aparentment seria a aquest darrer a qui beneficiaria més la maniobra, atès que es pretenen recuperar militants que estaven ‘operatius’ en temps passats i més propers a l’època en què l’ex-ministre feia activitat política.

La fractura liberal és molt profunda. De fet, fins i tot a l’executiva, que és l’òrgan que d’entrada hauria de poder aclarir la situació, ja hi ha una clara divisió. I malgrat que Pallarés hi té suports, els principals càrrecs de direcció són obertament ‘cabanistes’. Com un Gallardo que es manté formalment al marge però deixa fer. Lligat amb la revisió o no del llistat de militants, encara hi ha un parell d’elements més en joc: d’una banda si el vot podrà ser delegat al congrés i la data d’aquest congrés.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo en un acte d'Andorra Business.

Relacionat

Gallardo es posa al costat de Cabanes perquè “ell pot donar continuïtat a l’etapa que hem fet”

Un primer escenari plantejava que la trobada fos el 28 de maig, però hi hauria algunes dificultats perquè pugui ser aquest dia. Alhora, també des del sector més conservador es voldria guanyar temps, justament, per mirar de revisar els llistats i facilitar la recuperació d’afiliats que, eventualment, els serien més propicis. Un enrenou més que només fa que la ‘guerra liberal’ sigui cada cop més oberta i sense treva.

Comentaris (4)

Trending