Acció avala l’acostament a Demòcrates i assumir un ministeri mantenint veu pròpia al Consell

La formació liderada per Pallarés, ja sense bona part dels afiliats que tenia fins ara a la Massana, tria nova executiva i considera que hi ha acord total amb els taronges en 66 de les 164 propostes programàtiques que considera clau

Judith Pallarés dirigint-se als assistents a l'assemblea.
Judith Pallarés dirigint-se als assistents a l'assemblea. Toni Solanelles

La primera assemblea -equivalent a un congrés, en certa manera- d’Acció després de l’escissió de les principals cares visibles del comitè local de la Massana ha avalat com no podia ser d’una altra manera l’acostament intens a Demòcrates i la possibilitat que hi ha sobre la taula d’assumir un ministeri. Alhora, s’està treballant la integració de les propostes programàtiques en la futura acció governamental i es té pràcticament garantit poder dissentir en certes votacions al Consell General sense que això sigui un trencament de la disciplina de grup parlamentari.

Dues dotzenes de militants han assistit a la trobada, que no ha durat gaire més de mitja hora, per donar compte del treball que s’ha estat fent d’anàlisi programàtic, de converses i negociacions amb el cap de Govern ‘in pectore’, Xavier Espot, i la integració a nivell parlamentari del conseller Marc Magallón al grup demòcrata i, especialment, la renovació de l’executiva després de les baixes hagudes -Guillem Forné era el secretari general fins ara- i del fet que la direcció actual era encara la fundacional. L’escollida aquest dimecres tindrà un mandat d’un any i serà presidida per Judith Pallarés com fins ara i tindrà al seu costat Higini Martínez-Illescas i Ferran Costa. Amb Laura Mas com a secretària general.

WhatsApp Image 2023 05 03 at 20.51.24

Acció té un comitè nacional, un òrgan que diferencia aquesta formació de la resta, i que serveix perquè s’hi puguin sentir acollits aquells afiliats o militants que només volen fer política nacional i no volen sentir-se amb la necessitat d’haver d’inscriure’s a cap grup parroquial. I, a nivell de parròquies, hi ha representació organitzada a Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i Sant Julià. Pallarés ha afirmat que amb els membres de la formació que resten de la Massana intentaran reorganitzar un comitè en aquesta parròquia. Ordino i Canillo són territoris més utòpics.

COINCIDÈNCIES I MINISTERIS

Després de l’assemblea, la reelegida presidenta de la formació, Judith Pallarés, que després de referir-se el cap de setmana passat al trencament amb alguns companys de la Massana -ha xifrat en cinc les baixes formals hagudes des de llavors- no hi ha donat avui gaire més transcendència, ha explicat que “estem treballant en les coincidències programàtiques electorals” amb Demòcrates per tal d’integrar-les com a propostes d’actuació governamental. És aquest treball el que permetrà acabar de definir, per exemple, l’entrada al Govern, “que està damunt de la taula”. La líder d’Acció i encara ministra d’Afers Socials en funcions, que ha tornat a garantir que ella no repetirà eventualment com a membre de l’executiu, ha assegurat que “la proposta existeix”, la de tenir un ministeri, però “no hem avançat”.

D’aquí que Pallarés, que ha afirmat que hi ha “una sèrie de persones” de l’entorn d’Acció que tindrien la capacitat d’assumir una cartera ministerial, ha assegurat que no s’ha parlat ni de noms de persones amb Espot ni, tampoc, d’àrees que podrien encaixar millor ja fos amb els candidats disponibles o els interessos programàtics o polítics de la formació ja escindida al seu dia de Liberals. Certament, Pallarés no ha volgut anar molt més enllà.

WhatsApp Image 2023 05 03 at 21.54.02
La nova executiva de la formació amb l'únic representant parlamentari que tindrà Acció integrat al grup parlamentari.

La presidenta d’Acció sí que ha explicat que després d’un “primer balanç” i de fer un recompte de 164 propostes, algunes de comprimides, ha admès, que la formació va posar sobre la taula durant la campanya electoral, s’ha mirat de veure com “encaixarien dins del programa de Demòcrates, que era més extens” i si s’hi podien “encabir” accions pròpies. Segons Pallarés, hi ha 66 accions “coincidents o força similars” i ara es tracta de veure com es poden “encaixar” o com promoure un debat o discussió en positiu per mirar d’avaluar la resta de propostes.

Pallarés, que ha deixat clar que abans que Acció tingui representació governamental s’estima més “que hi hagi un bon Govern”, també ha donat per fet, evidentment, que de cap de les maneres Marc Magallón abandonarà el Consell General per fer el salt a l’executiu. També s’està treballant, i creu que hi ha prou garanties com per assolir un acord, amb un reglament de disciplina de vot dins del grup demòcrata, on s’integrarà Magallón, que permeti al parlamentari d’Acció no haver d’anar eventualment en contra de propostes defensades per Acció o haver d’avalar accions que la formació no avala.

Sobre el que puguin fer els fins fa poc companys de la Massana, Pallarés no hi ha insistit. Els comicis comunals i l’eventual plataforma ciutadana que Guillem Forné, Josep Fusté i companyia puguin promoure a la Massana queden lluny i tampoc en cap moment la formació s’ha plantejat demanar a Forné que deixés el comú per haver marxat d’Acció. De fet, tampoc ni hi va haver un plantejament d’aquest tipus quan el conseller comunal va sortir de Liberals, que és amb la formació sota el paraigua de la qual originàriament va concórrer a les eleccions del 2019.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending