Els sindicats denuncien que la patronal va plantejar dur els subcontractes a comerç i hostaleria

La proposta hauria sorgit en el marc d’una reunió del CES vista la manera d’operar al sector de la construcció

Un operari del sector de la construcció.
Un operari del sector de la construcció. Toni Solanelles

Els sindicats han denunciat que la patronal va plantejar en alguna de les reunions del Consell Econòmic i Social (CES) poder traslladar als sectors del comerç i l’hostaleria la mateixa política de subcontractacions que haurien estat realitzant i potser encara realitzen algunes empreses del sector de la construcció. La cerca dels denominats treballadors ‘low cost’. “Ho vam denunciar i ens hi vam posar del tot en contra”, ha assegurat el secretari general de l’USd’A, Gabriel Ubach, en el marc d’una compareixença per tractar qüestions diverses en l’àmbit laboral.

Ubach ha recordat que pràctiques com les que s’han donat amb obrers d’origen peruà s’acaben permeten perquè “van a buscar empreses, no treballadors”, amb la qual cosa les constructores andorranes no tenen res a veure, directament, amb els operaris. Ells contacten amb empreses estrangeres, paguen un preu en funció de la demanda de l’empresa que facilita el personal i res més. És la societat estrangera qui manté la relació contractual amb el peó. I aquesta mateixa fórmula “es va dir, si la construcció ho fa, perquè no ho pot fer el comerç o l’hostaleria”.

Amb tot, ha recordat Ubach, i malgrat que “ens hi vam posar de cul de forma molt ferma”, ha recordat que els representants sindicals en moltes ocasions són convidats a les reunions “per sortir a la foto”. I de manera gràfica ha assegurat que tot sovint són “sindicalistes ‘florero’”. En l’aspecte laboral, la també sindicalista representant dels treballadors al CES Carla Guinot ha advocat per facilitar de manera real i efectiva, per part dels poders governants, “la creació de comitès d’empresa” i que “es protegeixi enfront de represàlies de l’empresari, del patró” els delegats de personal amb “reglaments clars” i sense interpretacions possibles. Amb tot, però, el que s’està fent ara, els anuncis de modificacions de reglaments fets fa pocs dies, “a les portes d’unes eleccions”, “no ens els creiem. És fum que ens volen vendre”, ha manifestat Guinot.

Comentaris (1)

Trending