La factura d’Oriol Mitjà ‘escalfa’ el Consell tot parlant del futur del coronavirus

L’epidemiòleg català va cobrar 3.968 euros per quatre consultes durant l’inici de la gestió de la crisi sanitària per a un possible rebrot de la qual el ministeri de Salut està dimensionant el SAAS

El ministre Joan Martínez Benazet donant explicacions al Consell General.
El ministre Joan Martínez Benazet donant explicacions al Consell General. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

L’habilitació de la sanitat andorrana davant un possible rebrot del coronavirus sumat a alguns elements de la gestió sanitària ja passada, i en especial una factura emesa per l’epidemiòleg català Oriol Mitjà, han estat un dels moments més tensos de la sessió de control al Govern celebrada aquest dijous al Consell General. La consellera general Carine Montaner ha tornat a treure de polleguera en alguns moments tant el ministre de Salut com el cap de Govern.

La parlamentària de Terceravia volia saber com s’està preparant la sanitat pública del país davant un possible rebrot de la Covid. Joan Martínez Benazet ha explicat que s’està treballant en un “dimensionament del SAAS, amb contractació de professionals que puguin fer servei normal durant èpoques i centrar-se en la Covid en cas de necessitat”. El titular de Salut ha explicat que ja s’ha fet una reserva mínima d’EPIs per tot el país, persones i professionals. I que ja hi ha un estoc definit i gairebé comprat tret d’una partida de protecció petita, de davantals.

El titular de Salut ha explicat que ja s’ha fet una reserva mínima d’EPIs per tot el país, persones i professionals. I que ja hi ha un estoc definit i gairebé comprat tret d’una partida de protecció petita, de davantals

Martínez Benazet ha tornat a insistir en què un dels grans suports, de les grans virtuts si torna el virus amb força serà l’accés ràpid al diagnòstic. En aquest sentit ha vingut a dir que gairebé a la mínima que hi hagi un mal de cap, els professionals prescriuran una TMA per sortir de qualsevol dubte. A mida que Montaner, Carine, ha anat preguntant, el discurs, el diàleg, la batussa dialèctica ha anat creixent. El ministre, per exemple, ha assegurat que es restituirà la partida a la qual havia renunciat el comitè d’empresa i que es tindrà especial sensibilitat amb el personal més desafavorit, com ara els auxiliars d’infermeria, una referència que no agrada gens a les persones que desenvolupen aquesta tasca i que en gran mesura tenen una titulació tècnica. Segons Martínez Benazet, “això aportarà més que una paga extraordinària”.

Quan s’ha qüestionat sobre la possibilitat que el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, s’hagués confinat a Barcelona o, com a mínim, hagués passat una part del confinament a Catalunya, els ànims ja s’han començat a escalfar. Però Martínez Benazet ha explicat que Piqué no va abandonar Andorra en cap moment i ha gestionat la direcció del SAAS “de forma exemplar. No va sortir del país fins que no es va aixecar l’estat d’alarma”. A l’Estat espanyol, s’entén, és clar.

¿Assessor o no assessor?

Però tot plegat s’ha acabat enverinant quan Montaner ha vingut a acusar el ministre de mentir perquè després de dir durant molt temps, a l’inici de la crisi, que l’epidemiòleg Oriol Mitjà era assessor governamental, les moltes referències al metge, qüestionat des de sectors espanyols pel suport de Mitjà a la causa independentista catalana, van anar minvant fins al punt que Martínez Benazet va arribar a dir que Mitjà ni era assessor ni havia cobrat mai res del Govern d’Andorra.

Però ha resultat que sí, que l’epidemiòleg va cobrar. Poc, si es vol. Però va cobrar. En concret va emetre una factura a la qual l’Altaveu hi ha tingut accés domiciliada en una adreça de Badalona per la qual meritava 3.968 euros IVA inclòs per 4 dies d’assessoria per gestió crisi sanitària Covid-19. Mitjà va emetre la factura, el recepcionament de la qual va certificar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, el 19 de maig d’enguany. L’assessorament es va facturar a raó de 820 euros dia.

Espot: "El senyor Oriol Mitjà mai ha estat l’assessor del Govern, en el sentit de fer-ho durant tot el període, però ho va fer puntualment a l’inici. Se li van fer tres o quatre consultes i això respon a aquests honoraris”

Montaner, que ha obligat el cap de Govern, Xavier Espot, a intervenir atesa la ‘burxamenta’ que legítimament exercia, ha recordat que “si hi ha factura, hi hauria d’haver un contracte”. Però Martínez Benazet ha assegurat que “van ser quatre contactes, es va mirar les corbes, i ha passat una factura de 3.600 euros”. Ja s’ha dit que va ser una mica més si es té en compte l’IVA i una mica menys si es deixa l’impost indirecte al marge. Per donar cobertura, aixopluc, al titular de Salut, Espot ha assegurat, visiblement molest, que “el senyor Oriol Mitjà mai ha estat l’assessor del Govern, en el sentit de fer-ho durant tot el període, però ho va fer puntualment a l’inici. Se li van fer tres o quatre consultes i això respon a aquests honoraris”.

I el cap de Govern encara hi ha afegit, per mirar d’apaivagar la força dialèctica de la consellera de Terceravia, que l’epidemiòleg “no té cap contracte, tal com va dir el senyor Benazet. Se’l va contactar per fer quatre assessoraments verbals arran dels quals ha emès aquesta factura. Per tant, quan se li ha preguntat si al llarg de tota la crisi ha estat un assessor, hem dit que no ho ha estat”.

Comentaris (3)

Trending