Espot garanteix “salvaguardes” perquè no es posin preus abusius per evitar llogar pisos buits

El cap de Govern defensa el pla de xoc presentat la setmana passada i assegura que no es posarà un topall als arrendaments perquè seria “intervenir de cap a peus el mercat”

Comentaris

El cap de Govern durant l'entrevista a RTVA.
El cap de Govern durant l'entrevista a RTVA.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat aquest dilluns que en el desenvolupament del projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge es preveuran “salvaguardes” per evitar “frau de llei”, és a dir, que hi hagi qui posi un preu elevadíssim per evitar que el seu pis es pugui arribar a llogar.

Espot, en el marc d’una entrevista a RTVA ha defensat el pla de xoc que l’executiu va presentar la setmana passada i ha rebutjat els arguments d’aquells que els acusen de tirar endavant “mesures bolivarianes”. El cap de Govern ha defensat que sempre s’han intentat mantenir en “la centralitat política” i que a vegades es prenen mesures “més de centredreta i a vegades més de centreesquerra”, que seria el cas actual donada la problemàtica al voltant de l’habitatge.

Ara bé, ha defensat que no inventen la sopa d’all, sinó que s’han inspirat en una mesura que ja aplica Bèlgica, que des del seu punt de vista no és un país sospitós de ser “un règim d’extrema esquerra o comunista”. Segons el màxim exponent de l’executiu la cessió obligatòria temporal de pisos buits és plenament constitucional i que el que s’ha fet és mirar de trobar l’equilibri davant una “col·lisió de drets: el dret constitucional a la propietat privada i el dret a l’habitatge”.

El cap de Govern ha defensat que sempre s’han intentat mantenir en “la centralitat política” i que a vegades es prenen mesures “més de centredreta i a vegades més de centreesquerra”

Així, ha assegurat que quan es desenvolupi el text legal del projecte que es va presentar dijous passat “s’establiran paràmetres” per determinar “quan una proposta econòmica és raonable o quan és un frau de llei”. D’aquesta manera es vol evitar certa picaresca de propietaris contraris a la mesura i que per exemple, decideixin fixar un preu de lloguer molt més elevat del normal per evitar que el seu pis pugui entrar al mercat.

Tot i que ha reconegut que ara serà moment de fer treball en comissió i de tractar la qüestió amb els diferents sectors afectats, ha deixat clar que no estan disposats a “diluir fins a la mínima expressió” la llei, perquè sinó “ens passarà el de sempre que és que no aconseguirem canalitzar el creixement del país, posar fre a l’especulació immobiliària i garantir el dret a l’habitatge”.

Espot, a més, ha assenyalat que des del seu punt de vista no té sentit mantenir un pis buit i fora del mercat i ha recordat que la problemàtica de l’habitatge a Andorra no es pot comprar amb Barcelona, París, Madrid o Tolosa. “Allí te’n pots anar a viure a 10, 20 o 30 quilòmetres del lloc de treball i tens transport públic per arribar i no has de passar cada dia una frontera”, ha exposat, recordant també altres dificultats, per exemple, fiscals que es poden donar pel fet de viure i treballar en dos països diferents.

En canvi, a preguntes dels oients, sí que ha descartat del tot limitar el preu del lloguer. “Això ja seria la intervenció última del mercat, intervenir el mercat de cap a peus”, ha exposat, una situació que no contemplen perquè encara que a curt termini no descarta que donés fruits, està convençut que a mitjà o llarg termini acabaria sent contraproduent.

De la mateixa manera, ha exposat que tampoc es poden aplicar el mateix tipus de mesures previstes per a l’habitatge als locals comercials o en el cas de lloguers de despatxos professionals, perquè a diferència de l’habitatge, aquest no és un dret constitucional.

INVERSIÓ ESTRANGERA

Qüestionat també sobre els controls de la inversió estrangera, tal com ja s’ha anat manifestant el Govern els darrers mesos ha explicat que s’està treballant en una modificació de la llei perquè assegura que “no es poden tenir les portes obertes a qualsevol només perquè sigui ric” i que cal “ser curosos a l’hora d’acceptar determinada inversió estrangera” que considera que podria malmetre la reputació del Principat. “Volem ser més quirúrgics i exigents per acceptar segons quin perfil de resident al país”, ha afirmat, sense mullar-se sobre si li sembla bé o malament, per exemple, els nombrosos residents que es dediquen a fer pornografia.

Comentaris (15)

Trending