Concòrdia, PS i Liberals busquen aclarir l’escàndol de les pensions: “Ens van entabanar”

Els dos grups parlamentaris i el conseller general no adscrit sol·liciten la creació d’una comissió d’enquesta perquè malgrat trobar “molt lloable” que la CASS hagi encomanat una auditoria externa “no pot ser que la part afectada i corresponsable s’autoinvestigui”

Judith Casal (fins ara Salazar), Cerni Escalé i Víctor Pintos durant la compareixença.
Judith Casal (fins ara Salazar), Cerni Escalé i Víctor Pintos durant la compareixença. Toni Solanelles

El malestar entre els grups de l’oposició parlamentària -Andorra Endavant, igual de preocupada però al marge de la iniciativa presentada- per l’escàndol de les pensions d’invalidesa és més que evident. Concòrdia, PS i Liberals tiren endavant la petició de creació d’una comissió d’enquesta com ha avançat l’Altaveu perquè tot i que és “molt lloable” que la CASS hagi encomanat estudis externs “no pot ser que s’autoinvestigui”. Els parlamentaris que van aprovar la condonació, i ho tornarien a fer, no per això treuen foc pels queixals: “Ens van entabanar.”

El més clar i planer ha estat el conseller no adscrit liberal Víctor Pintos, que ha comparegut juntament amb la consellera socialdemòcrata Judith Casal (fins fa poc Salazar) i el líder parlamentari concordi Cerni Escalé. Els tres consellers generals han lamentat el contraban legislatiu i la celeritat amb què es van ventilar més de vuitanta esmenes al pressupost. Però també han recordat que el text que permet condonar el deute involuntari als pensionistes que van cobrar de més va ser una maniobra d’última hora a partir de cinc minuts d’explicació. “Si ens han colat un gol? Sí, ens l’han colat. Em sento entabanat total”, ha deixat anar Pintos.

La façana de la CASS.

Relacionat

Comissió d’investigació al Consell General per les pensions pagades de més a la CASS

Més formals, Escalé i Casal han vingut a dir el mateix. El conseller general de Concòrdia, que ha estat, ha reconegut, “menys autocrític” que els seus dos companys de compareixença, ha lamentat que se’ls hagi “faltat a la veritat per omissió”, ja que van rebre una informació incompleta. De fet, la socialdemòcrata ha assegurat que just quan es proposa la necessitat de transaccionar un text per perdonar el deute que haurien generat sense voler-ho, sense saber-ho, un grup de pensionistes, se’ls va informar que s’acabava de saber feia poc.

Ara, una vegada els propis responsables de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) han admès que feia temps que sabien de la qüestió, la indignació és més important. Més encara quan just el dia abans, o dos dies abans del plenari, dos components del consell d’administració de la CASS, dos pesos pesants situats a l’organisme per Govern, Marc Galabert i Jordi Cinca, van comparèixer a la comissió sobre les pensions i no van badar boca sobre el que Pintos ha afirmat que se’ls va catalogar com “un error informàtic”. Ni abast d’afectats ni quantitats abonades de més.

EL PLANTEJAMENT

Les tres formacions polítiques han assegurat tenir “un neguit compartit” i esperen que la majoria demòcrata i Andorra Endavant se sumin a la comissió d’enquesta que han sol·licitat crear. Ho ha d’aprovar el plenari. És a dir, la investigació que es planteja des del Consell General se’n pot anar en orris. Concòrdia, PS i Liberals plantegen una actuació en tres fases. Una demanda d’informació que inclogui, per exemple, el lliurament per part de la CASS de totes les actes de les reunions del consell d’administració més tots els informes que escaigui sobre el cas de marres; i demanar a la presidència de la CASS que comparegui en comissió legislativa. Aquesta segona qüestió ja no caldrà. Marc Galabert s’ha ofert per la via d’urgència.

Josep Escoriza i Marc Galabert durant la compareixença del passat divendres.

Relacionat

Compareixença urgent de Galabert al Consell General per l’afer de les pensions d’invalidesa

La tercera gran pota és la demanda de la creació de la comissió d’investigació parlamentària per tal d’obtenir la informació “oficial i contrastada” que escaigui per saber “que està passant i corregir-ho” i “depurar responsabilitats” si escau. Els tres parlamentaris han assegurat que hores d’ara, amb la informació que tenen, ho circumscriuen tot plegat en l’àmbit administratiu. Però també per la responsabilitat que els ateny com a consellers generals, si mai s’adverteixen indicis de comportaments que vagin més enllà del descontrol administratiu, caldrà actuar en conseqüència.

Es farà una demanda d’informació sol·licitant, per exemple, les actes de totes les reunions del consell d’administració dels darrers anys; s’ha sol·licitat una compareixença dels principals responsables de la CASS que ja s’ha acordat; i es demana crear la comissió d’enquesta per tal de fer una indagació transparent

Com ha dit Judith Casal, “per poder determinar” què ha passat i “qui se n’ha de fer càrrec i de quina forma. I després depurar les responsabilitats que s’escaiguin” cal “una informació veraç i oficial”. L’objectiu, a partir dels tres elements plantejats, és obtenir “un ventall d’informació que podrem valorar posteriorment”. Cal fer un “estudi aprofundit”. També amb Cerni Escalé han exposat que l’eventual comissió d’enquesta se centraria només en la qüestió de les pensions d’invalidesa parcial. Aquest tipus d’eines parlamentàries no permeten tractar casos que ja estiguin judicialitzats.

Que les compareixences siguin a porta tancada o públiques dependrà “del càrrec que estigui compareixent”, i si són càrrecs amb una certa rellevància pública o només de caràcter públic. Serà, per tant, una comissió de modalitat mixta que es podria posar en marxa a principi de març. Prèviament s’hauria de convocar una sessió plenària d’urgència per debatre la creació de la comissió. Després, “si ho podem depurar en sis mesos millor que no haguem de tardar més”, ha indicat la parlamentària socialdemòcrata. “En els menors terminis” s’hauria de decidir la creació de la comissió i l’eventual feina a fer, ha dit Cerni Escalé.

El líder de Concòrdia ha aprofitat el cas per tornar a insistir “en la centralitat del Consell General”. “Hem de reforçar el rol que té el Consell en la democràcia andorrana.” D’aquí que es defensi la comissió d’enquesta, una comissió d’investigació que en altres països de l’entorn són força habituals. “S’ha explorat molt poc” aquesta tipologia de comissions que “reforcen la democràcia andorrana i permeten aquesta visió més objectiva, més transparent i més allunyat del problema”, ha indicat Escalé.

El parlamentari concordi ha deixat clar perquè ha de ser el Consell General qui agafi la batuta i no cap altra institució. “El consell d’administració de la CASS és part afectada”, per tant, “és molt lloable que el nou president i el nou director” hagin contractat una auditoria externa però “no pot ser que la CASS s’autoinvestigui quan és corresponsable” del problema i “molts membres del consell d’administració de la CASS hi són des de fa molts mesos”.

Tampoc pot fer aquesta feina el Govern perquè ell designa quatre membres al consell d’administració i té vot de qualitat a l’organisme. “Creiem en la centralitat del Consell General”, ha remarcat Escalé mentre Víctor Pintos deixava clar que amb la feina plantejada per fer no es vol “treure rèdit polític” sinó que “estem donant continuïtat a una feina que vam emprendre” la setmana passada. Els tres compareixents han deixat clar que “estem d’acord que un error administratiu de la CASS no l’han de pagar pensionistes vulnerables”.

RAPIDESA I PRUDÈNCIA

Els tres consellers, una vegada exposades les seves apreciacions sobre com afrontar el tema, han lamentat també la rapidesa amb la qual es van haver de substanciar les esmenes al projecte de llei del pressupost. L’afer que ara s’afronta ha de fer “reflexionar” també en relació a moltes coses. Primer, les moltes qüestions que es miren de solucionar per via del pressupost. És a dir, el “contraban legislatiu” sobre el qual s’han tornat a referir especialment Escalé i Pintos.

I malgrat que s’han mostrat els tres consellers prudents en relació a les responsabilitats potencials que hi pugui haver en relació a allò que fins ara és només “un error informàtic” o una errada administrativa, han lamentat no haver sabut abans “la magnitud del problema” perquè, entre altres coses, se’ls va voler fer creure que tot plegat s’havia descobert feia molt poques setmanes i calia anar ràpid per resoldre la qüestió. Ara és clar que la presumpta errada ha estat “sostinguda en el temps”. Amb tot, ningú no ha volgut anar, per ara, més enllà de l’àmbit administratiu. Entre altres coses, ha indicat Escalé, perquè “manifestar-nos de forma clara” i acusar algú “podria ser un atemptat a l’honor i a la pròpia imatge”. Per tant, “fins que no tinguem més coneixement” de què ha passat es manté un to de prudència.

Comentaris (12)

Trending