Coincidència que la propera legislatura serà clau per trobar un encaix constitucional a l’avortament

Espot coincideix amb la síndica que les “presses són males conselleres” en relació a temes com la interrupció de l’embaràs i López respon que la serenor s’ha d’aplicar en aspectes com l’habitatge i el poder adquisitiu

Xavier Espot durant el passamans saludant a algun altre dels assistents.
Xavier Espot durant el passamans saludant a algun altre dels assistents. SFGA

La propera legislatura hauria de ser clau per trobar un encaix constitucional per a la interrupció voluntària de l’embaràs. La síndica general, Roser Suñé, ha reclamat “serenor” per debatre sobre la despenalització de l’avortament. I en aquesta línia, tant l’actual cap de Govern en funcions, Xavier Espot, com els candidats liberal, Josep Maria Cabanes, i d’Acció, Judith Pallarés, han defensat la necessitat de trobar una solució per aquesta qüestió. També el socialdemòcrata Pere López ha recordat que la regulació de l’avortament forma part des de fa anys del programa electoral del PS.

Espot, tot i haver de dur mascareta en estar afectat per una Covid lleu, s’ha esplaiat en valorar el discurs de Suñé i, a preguntes dels periodistes, s’ha referit especialment sobre l’avortament i el fet “d’eixamplar les cotes de llibertat de les dones”. D’entrada, el mandatari governamental ha assegurat “estar bastant d’acord” amb la síndica que la Constitució “és un text a bastament vigent” i que té marge de recorregut perquè “la van gestar persones amb una gran capacitat de visió de futur”.

El cap de Govern en funcions ha deixat clar que sense que es pugui avortar a Andorra, sí que cal trobar una solució -el liberal Cabanes ha arribat a parlar de “solució legal”- que no posi ni les dones ni els professionals que les puguin acompanyar en qualsevol procés encaminat a l’avortament en un compromís ineludible. “S’ha de fer amb molta calma”, ha indicat Espot, que ha recordat que “les presses són males conselleres i quan les presses poden suposar un atzucac institucional encara més”.

El màxim mandatari governamental manté que, en aspectes com el de la despenalització de la interrupció de l’embaràs, “les presses són males conselleres i quan les presses poden suposar un atzucac institucional encara més”

Espot ha assegurat que segurament durant la campanya electoral es tractarà aquesta qüestió malgrat que ha aplicat la serenor reclamada per Suñé a les forces polítiques per tal de treure la qüestió de l’avortament de l’arena electoral. En tot cas, “durant la propera legislatura”, i sense que hi hagi “solucions miracle”, sí que hi ha “una possibilitat” sobre la taula que caldrà parlar-la amb les institucions “més implicades”, que ha deixat clar el màxim responsable executiu que són els Coprínceps.

Els fins ara socis de Demòcrates al Govern, Liberals i Acció, també han valorat positivament el discurs de Suñé. Josep Maria Cabanes ha parlat d’un “discurs extraordinari” i Pallarés ha parlat d’una visió “positiva” de la síndica. El candidat liberal ha assegurat que en els drets sobre les dones “s’ha avançat molt” i que “s’ha d’acabar trobant una solució legal” als tres supòsits bàsics en la interrupció de l’embaràs. Cabanes ha afirmat que s’ha de buscar “la solució apropiada però respectant les institucions que ens han donat una garantia d’estabilitat que potser tot sols no hauríem tingut”.

La ministra d’Afers Socials en funcions i candidata d’Acció, Judith Pallarés, ha afirmat que en relació amb l’avortament “estem convençuts que es pot treballar sense anar d’esquenes de les institucions, amb respecte i serenor”. Pallarés considera viable la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs “mantenint el Coprincipat i la Constitució”.

POSICIONAMENT SOCIALDEMÒCRATA

El candidat de l’aliança socialdemòcrata (PS SDP +), Pere López, ha volgut apuntar que la “serenor” reclamada per la síndica general, Roser Suñé, s’ha d’aplicar no només a l’avortament sinó també a molts altres àmbits que, ha remarcat, seran claus ja no només en les eleccions sinó en la legislatura posteriors. D’aquests ha destacat l’habitatge o el poder adquisitiu. També ha recordat que la postura del PS sobre la interrupció voluntària de l’embaràs no ha canviat. “Fa anys que el portem al programa”, ha remarcat, tot admetent que “la taula de negociació no ha donat els fruits que se’ns havien promès”.

López, acompanyat d'altres assistents a la recepció.
Lluís Babi, Susanna Vela, Pere López, Eva Descarrega i Jean-Michel Armengol durant l'acte d'aquesta tarda. | PS

López s’ha estimat més deixar una mica al marge l’avortament per dirigir l’atenció a aspectes que considera que li han de donar més rèdit polític. Pallarés ha advocat per “solventar aspectes importants” i vetllar per “la cohesió social”. I Espot també ha passat revista a qüestions, justament, l’habitatge, el poder adquisitiu o les “solucions al creixement urbanístic”. I també s’ha referit a les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), fent referència també al discurs de la síndica i afirmant que en aquest cas, la mala consellera “és la por”.

Espot ha afirmat que en les converses amb Brussel·les “no cal anar de pressa” però el Govern ha de fer de Govern i ha de prendre decisions i assumir la seva responsabilitat. D’aquí que hagi refutat “les acusacions d’anar massa de pressa com fan alguns”, en referència a l’excap de Govern Jaume Bartumeu tot recordant que “es negocia des del 2015” i que l’única consecució política que s’ha assolit fins ara és la preservació de FEDA com a operadora pública energètica única. I ha demanat a aquells que fan aportacions “esbiaixades i incompletes” que ens “ajudin” a sumar-se al projecte europeista fent “pedagogia” amb “informació precisa i concreta”.

Comentaris (9)

Trending