La CASS celebra les alternatives al seu pla per les pensions però demana que estiguin quantificades

El president del fons de jubilació recorda que “ja no estem en un període per poder fer maquillatge” i reclama que si es poden consensuar i aplicar dues o tres mesures, que s’implementin d’immediat i es continuï el debat per a la resta

El president de l'FJR, Jordi Cinca, durant la compareixença.
El president de l'FJR, Jordi Cinca, durant la compareixença. Toni Solanelles

“De solucions n’hi ha mil. Bé, mil no, però tres o quatre sí. I només podem fer que congratular-nos que en un tema tan important hi hagi alternatives.” El president del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) i un dels homes forts del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), l’exministre Jordi Cinca, ha celebrat que els sindicats estiguin treballant en una proposta alternativa a la llançada per la CASS. Això sí, ha reclamat que qualsevol alternativa estigui degudament quantificada.

Per a Cinca, el millor de la proposta de la CASS -increment de la cotització, allargar la vida activa, implantar un segon pilar…- és el debat que està generant. “La virtut més important de la proposta de la CASS és que fomenta el debat”, ha assegurat el dirigent de la parapública, que també ha advertit una cosa: “Si l’agrupació de sindicats o la patronal posen damunt la taula propostes, fantàstic; ara ve, que no siguin per endarrerir el debat”.

Cinca assegura que urgeixen canvis perquè “ja no estem en un període per poder fer maquillatge” i que “cada dia que passa, les mesures hauran de ser més contundents” perquè “cada dia que passa el problema és més gros”. I en aquest sentit també ha mostrat la seva satisfacció pel fet que tots els agents comparteixen la fotografia i admeten que el sistema “no és sostenible”.

“Si l’agrupació de sindicats o la patronal posen damunt la taula propostes, fantàstic; ara ve, que no siguin per endarrerir el debat”

El president de l’FRJ s’ha referit a la qüestió durant la presentació dels resultats del fons el 2021 i preguntat per la proposta que, sota el lideratge de l’USdA, estan treballant diferents sindicats. “Se li ha d’exigir a cadascun dels models que siguin resolutius amb el problema que tenim” i si es vol solucionar la problemàtica “per la via impositiva, s’han d’aportar números. Fins on ha d’anar l’IRPF? Fins on ha d’anar l’impost de societats? S’han de crear nous impostos?”. I ha acabat afirmant que “qualsevol alternativa ha de fer el mateix exercici” que ha fet la CASS amb la seva proposta, que ha qualificat de tècnica. És a dir, proposar les mesures que escaigui i quantificar-les.

Per a Cinca, el moll de l’os del plantejament de l’alternativa, més enllà dels percentatges, és que hi ha dues o tres coses clares. Que cal incrementar les cotitzacions, que cal allargar la vida activa i, per tant, reduir el temps que es podrà gaudir de les prestacions, i que s’ha de tenir un pilar segon. És a dir, una pla privat, per dir-ho d’aquesta manera. I davant tot plegat, “hi pot haver moltes maneres d’afrontar-ho”.

Seu de la CASS.

Relacionat

Front sindical per exigir un pacte social sobre les pensions

L’exministre de Finances també ha afirmat, davant l’urgència de la situació, que “si som capaços d’implantar tres mesures i continuar el debat, fem-ho. Si el debat no permet avançar en totes les mesures, apliquem aquelles en què hi hagi acord”. Cinca ha admès que es tracta de decisions complexes, però “s’han de prendre decisions ja”. I aquest ja l’ha afirmat quan se li demanava si la legislatura vinent ha de ser la de la gran reforma de les pensions. “Governar és difícil i legislar, també. Però urgeix tenir aquest debat.”

Comentaris (5)

Trending