Govern preveu una disminució en la recaptació d'impostos de 83,2 milions

El ministre adverteix que l'escenari d'incertesa pot alterar totes les previsions

Comentaris

El ministre de Finances, Eric Jover ha comparegut aquest dijous a la comissió del Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover ha comparegut aquest dijous a la comissió del Consell General. Consell General

El ministre de Finances, Eric Jover ha explicat aquest dijous a la comissió legislativa de Finances i Pressupost que la recaptació per impostos patirà aquest any un menyscapte de 83,2 milions d'euros. Així, els impostos directes baixaran en 12,9 milions d'euros, els indirectes en 68,9 milions i les taxes en 1,9. El Govern ha aconseguit estalviar 20,8 milions d'euros en la contenció de la despesa.

Jover ha advertit que la situació pot canviar "a causa de l'escenari d'incertesa que estem vivint" i ha destacat que, des de l'obertura de la frontera amb França, l'entrada de visitants ha superat la del mateix període de l'any anterior. Ha avançat la possibilitat de fer emissions de deute internacional i ha manifestat que "l'obligació del Govern es presentar plans d'equilibri econòmic, generar més activitat empresarial i que vinguin noves inversions estrangeres. Gràcies a aquesta posició les agències de ràting ens mantenen amb una bona qualificació, malgrat la crisi de la Covid-19. Aquesta bona situació empitjorarà en els propers exercicis, 2021 i 2022 però hem de tornar a recuperar una posició de comoditat i que Andorra torni a tenir la capacitat d'afrontar amb garanties una altra situació de crisi".

La pandèmia ha generat unes despeses extraordinàries sanitàries de gairebé sis milions d'euros

Ha especificat que la pandèmia ha generat unes despeses extraordinàries sanitàries de gairebé sis milions d'euros, quatre vinculats al ministeri i 1,7 al SAAS.  A això cal afegir-hi els 59 milions de la despesa en programes de suport econòmic i social. En referència  a la distribució de les reserves de les parapúbliques, ha recordat que s'han utilitzat 30 milions d'euros, 20 d'Andorra Telecom i 10 de FEDA. "Hem utilitzat la liquidació d'aquestes empreses sense posar-les en perill. Les dues empreses han d'estar al costat dels ciutadans. Vull recordar que tenen polítiques de fraccionament de pagaments i de no tallar el subministrament en determinats casos". Ha afirmat que si cal que tornin a aportar més diners, ho faran i ha reiterat que el Govern no vendrà cap de les dues societats

López ha retret que el ministre hagi presentat a la comissió legislativa les mateixes dades que va oferir dimecres 

En el torn de preguntes, El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López ha retret que el ministre hagi presentat a la comissió legislativa les mateixes dades que va oferir dimecres en la roda de premsa posterior al consell de ministres i que s'hauria d'haver fet a l'inrevés. El president de Terceravia, Josep Pintat ha trobat a faltar informació complementària mentre que López ha demanat més concreció en les dades, especialment en la recaptació d'impostos o la davallada del Producte Interior Brut (PIB) i quin és l'escenari pitjor.

 En el cas del PIB la previsió optimista és del -6 i  la pessimista del -13,6

Jover ha contestat que "en aquest escenari cal ser prudent. En el cas del PIB la previsió optimista és del -6 i  la pessimista del -13,6. Ha reconegut que el sector que pot patir una afectació més gran és el turisme. "La caiguda serà més gran en el turisme internacional i no en el de proximitat que és la nostra prioritat i l'eix de la campanya d'Andorra Turisme", ha afirmat per afegir que l'adhesió a organismes internacionals permetrà obtenir finançament com el del Banc del Consell d'Europa, o del Fons Monetari Internacional (FMI) ja que a finals d'aquest mes se sabrà quina serà la quota d'Andorra. "Tot i poder-ho assumir internament amb pòlisses de crèdit, emissió de deute i l'aportació ciutadana (fons solidari), anem fora per garantir suficient muscle financer".  Amb les noves vies de finançament només preveuen com a últim recurs disposar dels 70 milions de les reserves de FEDA i Andorra Telecom encara disponibles. 

En aquest punt, López ha subratllat que l'entitat ofereix finançament a les parapúbliques i als comuns, línies de finançament per a projectes d'habitatge, gent gran, joventut i mobilitat, i experts per assessoraments. Ha mostrat la seva sorpresa "perquè després de tres anys de negociacions encara no sapiguem la quota ni el cost que tindrà l'accés a l'FMI". En una altra intervenció, el conseller socialdemòcrata ha indicat que s'ha posar fi als abusos que permet l'actual sistema fiscal d'Andorra: un sistema que permet que a través d'una SICAV o d'una societat patrimonial no es pagui res d'impostos de societats ni d'IRPF. "Les estructures fiscals de les persones que tenen majors possibilitats permeten una tributació global del 0% i és això amb el que volem acabar. Això no és apujar els impostos a les societats ni als autònoms. Defensem que tothom contribueixi en la mateixa mesura un cop els mínims exempts i els mecanismes habituals per no tributació quedin eliminats. El que no podem compartir, i menys ara que hi ha un forat econòmic per la crisi de la COVID, és que hi hagin maneres d'escapar a la tributació", ha manifestat. Jover, per la seva part s'hi ha oposat rotundament opinant que no es pot posar més pressió fiscal sobre una determinada part de la població.

El ministre, també ha fet esment a la retallada de 17 milions d'euros en despesa pública després d'una intervenció del conseller socialdemòcrata, Roger Padreny qui ha mostrat la seva preocupació per les inversions en política social i les destinades a promoure el talent del país. Finalment, Jover ha anunciat que abans de la pandèmia es va encarregar un informe per valorar quins són els elements del sistema fiscal que encara no funcionen prou bé. "Pensem que aquest projecte ens aportarà el resultat que Andorra és competitiu a nivell fiscal i això serà un element atractiu per a la inversió estrangera".

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending