“Sorpresa i malestar” de l’AGIA per la moratòria a la inversió estrangera immobiliària

Els gestors immobiliaris asseguren que la mesura afectarà “molt” la demanda, adverteixen que “genera inseguretat jurídica” i apunten, sobretot, preocupació per com el redactat final de la llei pot canviar les regles del joc

Comentaris

Els dirigents de l'AGIA en la roda de premsa d'aquest matí.
Els dirigents de l'AGIA en la roda de premsa d'aquest matí. Altaveu

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) ha manifestat públicament aquest dijous la seva sorpresa i malestar per la moratòria que va anunciar el Govern aquesta setmana a la inversió estrangera immobiliària. El seu president, Gerard Casellas, ha recordat que fa quatre setmanes es van reunir amb la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol i que en cap moment els va donar senyals que tingués intenció de canviar les regles del joc.

L'immobiliari es queixa que no hi han pogut tenir comunicació directa els últims dies per tal de poder informar els associats del col·legi que estaven molt preocupats per la decisió governamental. I és que segons el Col·legi la majoria dels seus clients són estrangers i entenen que aquesta mesura tindrà molta repercussió en el sector “i no tant la moratòria com el desplegament de la llei d’inversió estrangera que es faci després”, ha dit Casellas que ha afegit que caldrà veure com queda la llei després de la modificació i com afecta  “projectes aprovats ja en construcció”. Per als immobiliaris aquestes accions generen “una manca de garantia jurídica que no és bona per la imatge d’Andorra, ja que desincentiva la inversió” i de retruc els farà perdre clients.

Una altra de les qüestions que posen en dubte des del col·legi és que els compradors estrangers tinguin un ànim especulatiu perquè segons la seva experiència, ha assegurat Casellas, que només compren una propietat com a primera o segona residència, pel fet que amb “la política intervencionista en el lloguer fa que tampoc els interessi fer negoci”. Malgrat tot ha reconegut que les immobiliàries no passen les dades sobre les seves operacions al col·legi i que, per tant, a hores d’ara no saben quantes operacions compromeses, però sense cap paga i senyal es veuran afectades per la moratòria ni tampoc quantes havien passat aquest tràmit i sí que podran tirar endavant tot i la moratòria.

Caselles, de fet, ha criticat el Govern demòcrata perquè creu que totes les accions que està duent a terme per “intervenir” el mercat immobiliari no estan tenint cap efecte i s’ha mostrat convençut que l'intervencionisme sempre té conseqüències i mai positives. Per això ha advocat pel lliure mercat i ha insistit que el que ha de fer l’executiu, i així li han fet arribat, és dedicar en els pròxims anys una part important del seu pressupost en fer i promoure habitatge social i protegit. 

Per al col·legi el problema de l’habitatge de lloguer a Andorra és la forta demanda i la poca oferta, una oferta que “pot trigar uns tres anys a equilibrar-se, ja que les construccions no es fan d'un dia per l’altre”. En tot cas asseguren que és un problema social i que “no es pot exigir als privats que ho solucionin”.

 

Comentaris (24)

Trending