Aquest termini és molt inferior al que aproximadament hi havia fa un any. Una auditoria de processos va establir que per obrir una empresa es trigava, en el termini més llarg, 240 dies, dels quals només la meitat s’invertien realment en fer algun procés des de l’administració. La resta del temps es ‘perdia’ anant la documentació d’una banda a l’altra o esperant que els sol·licitants anessin a recollir-la.
El titular de Presidència i Economia ha recordat que fins ara menys del 5% dels tràmits administratius es poden fer de manera telemàtica. Per això, que s’hagi passat, aplicant un seguit de millores i aplicant alguns dels 110 punts que es van detectar que podien permetre millorar la tramitació de l’obertura, de 240 dies a l’inici de l’avaluació a 122 a final del 2020 o a 98 durant el primer trimestre del 2021 ha estat molt destacat per Gallardo. I tot “sense haver començat a aplicar cap procés digitalitzat”.
Els primers tràmits telemàtics es posaran en marxa, d’entrada només en català, a partir d’aquest dilluns. Es tracta de la reserva de denominació social i la sol·licitud d’autorització d’inversió estrangera. En el primer cas, fins ara s’havien d’invertir de mitjana tretze dies més tres més per recollir la documentació. Ara, si no es vol una denominació personalitzada, que es podrà fer en línia però s’allargarà uns dies, el procés serà immediat. En el segon cas, el de la inversió estrangera, fins ara es trigaven 22 dies més tres de recollida. Caldrà veure la digitalització del tràmit quant temps comporta. En tot cas, els especialistes d’Economia han recordat que el sol fet que la documentació arribi més parametritzada ho simplificarà tot.
“El sol fet de posar el tràmit en línia genera que el tràmit estigui més correcte i hi hagi menys interacció per complimentar la informació”, ha recordat Gallardo
Justament, la simplificació és un dels reptes de l’administració, que per mandat legal, com ha recordat Gallardo, el 2022 ha de tenir tots els tràmits digitalitzats. Els formularis, en línia o en paper, s’han alleugerit. S’ha reduït el màxim que permès la legislació la petició d’informació. I el portal electrònic on s’han de fer els tràmits s’ha fet tant interactiu com s’ha pogut. S’ha començat per digitalitzar els dos procediments més senzills. Durant el segon semestre d’aquest 2021 es podrà realitzar la reserva de denominació social i la petició d’inversió estrangera en anglès.
Els següents passos a digitalitzar són la reserva de nom comercial, tràmit per al qual ara es triga 22 dies de mitjana en fer-la. I la tramitació de l’obertura d’un comerç, que es pot allargar fins a 44 dies. En aquest sentit el ministre ha recordat que cal el concurs de diferents administracions. I per això caldrà veure fins a quin punt es poden reduir els terminis. “El sol fet de posar el tràmit en línia genera que el tràmit estigui més correcte i hi hagi menys interacció per complimentar la informació”, ha recordat Gallardo.
A preguntes dels consellers, el titular d’Economia també ha explicat que malgrat que és recomanable, per fer un tràmit davant el Govern ja no cal reservar cita prèvia. Jordi Gallardo ha admès que el fet d’haver de reservar hora havia comportat problemes atès que en gran mesura eren els professionals els qui copaven les cites i si un ciutadà ras havia d’acudir a l’administració a fer alguna tramitació tenia més dificultats.
Comentaris (2)