“Qui ha d’afluixar és el Govern i no els sindicats”

Els negociadors en representació dels treballadors al Consell Econòmic i Social consideren que les manifestacions d’Espot “estan fora de lloc” perquè en el marc de les converses els sindicalistes ja han fet concessions

La sindicalista Carla Guinot.
La sindicalista Carla Guinot. Toni Solanelles

Els representants dels treballadors presents en les negociacions que s’estan fent al tomb pel poder adquisitiu en el marc del Consell Econòmic i Social (CES) estan altament indignats amb les manifestacions fetes pel cap de Govern, Xavier Espot, durant el fòrum de l’Empresa Familiar (EFA). Els representants sindicals consideren “fora de lloc” que Espot els demani que rebaixin les seves peticions perquè, deixen clar, ja han fet concessions en el marc de les converses que mantenen amb la patronal.

La portaveu sindical i secretària d’organització del SEP, Carla Guinot, ha deixat clar que Espot no ha assistit a cap reunió del CES -“i no hi té cap obligació”, ha matisat- però “tampoc no s’ha llegit les actes de les reunions” celebrades fins ara, perquè en cas contrari sabria que la proposta d’una tretzena paga obligatòria fa almenys dos anys que es demana i aquesta reclamació es feia en un escenari “de màxims, era negociable. Es tracta d’un pla B per si no s’acceptava la pujada de l’IPC per a tots els salaris”.

Guinot, enutjada, ha lamentat que Espot “no té ni idea del que hem negociat” i, per tant, “qui ha d’afluixar és el Govern i no els sindicats”, que “estan negociant, s’estan abaixant els pantalons”, ha dit gràficament. Per a la sindicalista, l’únic interès dels representants dels treballadors és “solucionar aquesta pèrdua del poder adquisitiu de la ciutadania” i, alhora, “som conscients que una tretzena paga de cop és impossible i inviable”.

Espot, durant la seva intervenció.

Relacionat

Espot entén que són els sindicats els qui han de relaxar demandes en la negociació salarial

Per aquest motiu s’ha demanat “d’implementar-la en quatre anys”. I si es demana que s’apugi l’IPC en tots els salaris, mantenint l’esmentada tretzena paga com un element negociador, és perquè “ens preocupa la competitivitat dels treballadors que venen a Andorra” i, per tant, “o s’apuja tot o no s’apuja”. Però, a més, ha admès Guinot, també s’ha posat sobre la taula que, si hi ha un esforç de l’empresariat en relació amb la tretzena paga i, per tant, en la millora del poder adquisitiu dels treballadors, “és negociable” l’increment de l’IPC sol·licitat per aquells sous que queden “per sobre del salari mitjà”.

I la representant del SEP ha tornat a indicar que els sindicats són més conscients i estan més preocupats “per la competitivitat” del teixit econòmic del país del que alguns es pensen. Per tant, “les declaracions del cap de Govern estan fora de lloc”, com també ho està “això de vanagloriar la CEA (Confederació Empresarial)” pel fet que hagi fet una proposta quan fins ara no n’havia realitzat cap. “En una negociació col·lectiva el que toca és fer propostes. És el que toca i ja era hora que ho fes. Perquè jo no me’n vaig de vacances amb la CEA; el cap de Govern, en canvi, sí”.

Comentaris (16)

Trending