El preu mitjà per metre quadrat de pisos de venda s’ha incrementat un 35% des del 2016

L’activitat immobiliària evidencia una molt bona salut, amb xifres que en molts casos superen les que hi havia abans de la pandèmia

Una imatge d'edificis al centre del país, amb algunes de les torres del Clot d'Emprivat en construcció.
Una imatge d'edificis al centre del país, amb algunes de les torres del Clot d'Emprivat en construcció. Toni Solanelles

El preu mitjà per metre quadrat dels pisos de venda, al conjunt del país, hauria passat de 1.977 euros el tercer trimestre del 2016 a 2.677 euros aquest darrer trimestre tancat. Això suposa un increment del 35% en termes relatius, un fort ascens que s’ha anat donant de manera sostinguda aquests darrers sis exercicis. Aquest increment s’emmarca en un molt bon comportament -per bé i per mal, ja que també té els seus efectes col·laterals- de l’activitat immobiliària els darrers mesos, que ha fet que hores d’ara s’estigui en xifres fins i tot superiors a les hagudes abans de l’esclat de la pandèmia.

El 2016, el preu per metre quadrat del pis de venda -en aquest indicador es deixa de banda el preu d’altres tipus d’immobles com poden ser els edificis sencers o els habitatges unifamiliars- va tocar fons si es té en compte que, sempre segons les dades del servei d’Estadística depenent del ministeri d’Economia, al tercer trimestre el 2015 la referència esmentada se situava en 2.087 euros. L’any següent va recular fins als 1.977 euros esmentats i, des de llavors, ha anat augmentat el preu.

Les dades sempre es refereixen, en aquest cas, al tercer trimestre de cadascun dels exercicis. Al 2017 el preu mitjà ja es va situar en 2.127 euros i així ha anat incrementant-se cada any (2.160, 2.408, 2.566…) fins als 2.676,87 euros, que suposen un increment percentual de poc més del 4% respecte d’un any abans. De fet, tot ha anat a l’alça -excepte molt puntuals excepcions- respecte del 2020. Llavors s’estava en plena pandèmia. I malgrat que no tots els indicadors immobiliaris van ser pitjors el 2020 que el 2019, el que és clar que actualment pràcticament totes les referències són ara millors ja que al 2019.

TRANSACCIONS

En el tercer trimestre de l’any 2021 es constata un increment del +23,6% en el nombre de transaccions immobiliàries respecte el tercer trimestre de l’any anterior, així com un augment del +43,4% en relació amb l’acumulat en els darrers dotze mesos. Respecte al nombre de béns immobles transmesos, durant el tercer trimestre del 2021, han augmentat el +25,4% respecte al tercer trimestre de l’any 2020, en què gairebé tots els béns immobles transmesos van experimentar un increment a excepció dels locals comercials i magatzems que es mantenen al mateix nombre de béns transmesos. Així mateix, la variació anual de l’acumulat dels darrers dotze mesos mostra un augment del +40,9%.

Quant al valor dels béns immobles transmesos, durant el tercer trimestre del 2021, ha incrementat en el +13,6% respecte al tercer trimestre de l’any anterior, així com l’acumulat en els darrers dotze mesos presenta un increment del +43,3%. El comportament, tot i la pandèmia, ja havia estat millor el 2020 que el 2019. Actualment, i en referència amb aquest indicador, es manté més baix que al 2019 el capítol d’altres construccions.

Amb referència a la superfície transmesa, expressada en metres quadrats, s’ha reduït el -0,6% respecte al tercer trimestre de l’any anterior i l’acumulat dels darrers dotze mesos mostra un increment del +39,9%. Respecte del trimestre concret, i comparant 2021 amb 2020, l’únic que ha tingut un comportament millor ha estat la transmissió de superfície relacionada amb terrenys i aparcaments. Però, amb tot, continua sent molt més baix que al 2019. En canvi, respecte d’aquest any, el 2021 ha millorat quant a pisos, habitatges i edificis.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending