Els més d’1,3 milions d’euros que l’AREB gasta cada any en advocats treuen de polleguera el PS

El conseller socialdemòcrata Quim Miró insisteix en demanar al Govern si els honoraris que abona l’agència s’adeqüen a les normes orientadores que fixa el Col·legi d’Advocats

El conseller socialdemòcrata Quim Miró en una sessió de comissió legislativa.
El conseller socialdemòcrata Quim Miró en una sessió de comissió legislativa. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

Els més de 6.600.000 euros que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha gastat en advocats fonamentalment per respondre a tots els plets endegats per la controvertida intervenció de BPA i el procés de resolució d’aquest banc i la seva conversió en Vall Banc continuen fent ballar el paraigua del grup parlamentari socialdemòcrata. Fins al punt que el conseller Quim Miró ha sol·licitat ara al Govern que expliqui si li sembla que els honoraris abonats, a raó d’1,3 milions d’euros l’any, s’adeqüen als paràmetres que fixa el Col·legi d’Advocats.

Gràcies a la respostes del director general de l’AREB,  Òscar Gelabert, a la demanda d’informació que va formular el grup socialdemòcrata, Govern ha fet públics els honoraris pels serveis jurídics satisfets per l’AREB. Uns honoraris que suposen més d’1.300.000 euros l’any, i que en total pugen a 6.634.371 euros entre els anys 2015 i 2019 (tots dos inclosos). Amb aquestes xifres a la mà, el conseller Quim Miró ha tramitat una bateria de preguntes orals a Govern per conèixer l’opinió de l’executiu al respecte.

Concretament, Miró demana si Govern considera que aquest honoraris s’adeqüen a les normes orientadores d'honoraris del Col·legi d’Advocats d’Andorra, i demana com explica l’executiu que aquests honoraris s’hagin aplicat en base a unes presumptes reclamacions de quantitat, quan l’AREB reconeix expressament que “gairebé totes les demandes administratives en via judicial contra aquesta entitat tenen per objecte la declaració de nul·litat de les seves resolucions”. En aquest sentit, Miró recorda que l’AREB també ha reconegut que els fons són dels clients, tan si han estat migrats a Vall Banc com sinó.

En aquest sentit, parlamentari socialdemòcrata també va tramitar una reserva d’esmena al pressupost ja que, al seu parer, les despeses d’assessorament continuen sent molt elevades en el projecte de pressupost del 2021. Una reserva d’esmena que no va ser acceptada per la majoria. El ministre de Finances, Eric Jover, va deixar clar que cal defensar uns interessos generals i que hi ha molts diners en joc, com ara una demanda contra l’Estat per uns 400 milions d’euros.

Comentaris (4)

Trending