L’APDA, l’AQUA i el Raonador hauran de demanar permís al Consell per fer segons quines despeses

La intervenció general de l’ens parlamentari fiscalitzarà els organismes adscrits en allò que tingui incidència en les finances públiques a partir de 600 euros o en matèria de personal

Comentaris

Sessió al Consell General fa pocs dies.
Sessió al Consell General fa pocs dies. CONSELL GENERAL

Els organismes adscrits al Consell General -i especialment l’agència de Protecció de Dades (APDA), la de qualitat de l’ensenyament (AQUA), el Raonador del Ciutadà, i el Tribunal de Comptes- hauran de donar més comptes que no pas fins ara davant el Consell General. La intervenció general de l’ens parlamentari fiscalitzarà totes aquelles decisions dels esmentats organismes que tinguin incidència en les finances públiques. I hauran de demanar autorització prèvia per a les despeses de més de 600 euros i les contractacions de personal.

I és que la Sindicatura ha aprovat el Programa de control pressupostari per a l’exercici del 2024. I amb certes directrius que incorpora, es vol evitar que en alguns dels organismes esmentats hi hagi disbauxes financeres o contractacions que no s’adiuen a la finalitat dels òrgans en qüestió. Aquesta és la primera vegada que el Consell General comptarà amb un programa de control pressupostari que té la finalitat de comprovar i verificar si l’execució dels pressupostos dels organismes adscrits s’ajusta a les normes i els principis que els regeixen, als objectius que es pretenen i a l’economicitat i eficiència de la despesa pública.

En el marc d’aquest programa, la intervenció del Consell General, ja s’ha apuntat, controlarà pressupostàriament els organismes adscrits des del punt de vista financer i legal. En aquest sentit, l’Agència de Protecció de Dades (APDA), l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), el Raonador del Ciutadà i el Tribunal de Comptes estaran subjectes al control pressupostari amb la modalitat de control financer. A la vegada, totes aquestes entitats, exceptuant el Tribunal de Comptes, també estaran subjectes al control de legalitat.

El control de legalitat suposa “la fiscalització prèvia dels actes, documents i expedients de l’exercici del 2024 amb incidència sobre les finances públiques, de les despeses d’un import superior o igual a 600 euros” i que s’hauran de presentar a la Intervenció del Consell General “amb un mínim d’antelació de cinc dies laborables”, segons es recull a l’apartat 2 de l’article 4 del Programa de control pressupostari. A més, també està subjecte a aquest control “la contractació de personal” que rebrà “la fiscalització prèvia de la Intervenció del Consell General”. Amb aquestes accions, la sindicatura incrementa el control dels organismes adscrits que hauran de rebre l’autorització de la Intervenció del Consell General per a despeses superiors als 600 euros i també en la contractació del personal.

Comentaris (3)

Trending