Petició a la Batllia per tal que investigui conjuntament la revelació de secrets bancaris sobre els Pujol amb les amenaces en el 'cas BPA'

Comentaris

La representació legal dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha sol·licitat els darrers dies a la batlle encarregada de la instrucció del presumpte delicte de revelació de secrets bancaris denunciat en el marc d’una querella penal per la família de l’expresident català Jordi Pujol, que uneixi aquesta investigació a la de les amenaces i extorsions rebudes per dirigents de l’entitat bancària que va denunciar Higini Cierco davant la instructora del ‘cas BPA’.

Arran d’aquella declaració de l’accionista majoritari de BPA el 18 d’agost passat, la instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, va decidir desglossar en una nova causa les amenaces denunciades i va comunicar els fets exposats per Cierco a la batlle Cristina Bea, instructora del cas de la suposada revelació de dades bancàries. La primera de les causes, la nova, entrava al torn ordinari d’instrucció penal i encara a hores d’ara no té un responsable judicial assignat.

Els advocats de la família Cierco entenen que no es pot investigar per separat les amenaces de la suposada revelació de dades bancàries que hauria exposat, en tots dos casos, Higini Cierco. Es considera inconcebible que es vulgui separar una circumstància de l’altra. Fonts coneixedores del cas han assegurat que “és impensable que, en cas d’haver-se facilitat algun tipus d’informació, aquesta s’hagués donat sense que hagués ocorregut una circumstància com la descrita per Cierco en la seva compareixença davant Mingorance”.

Per aquest motiu es considera que s’ha d’analitzar conjuntament una cosa i l’altra. És probable que hi hagi noves peticions en aquest sentit, segons que han explicat fonts coneixedores del procés. Fins i tot que es demani a la batlle del ‘cas BPA’ que ‘faci marxa enrere’ i no desglossi la causa, entenent, com ho entenen algunes de les parts implicades en la causa, que tot el cas arrenca a partir de les extorsions. D’aquí, han assegurat algunes fonts, es va iniciar tot un procés “il·legal” que ha conduït “a la intervenció d’un banc i a l’obertura d’unes causes judicials que en derivar-se d’un acte il·lícit han de ser també considerades il·lícites”.

En un sentit molt similar tenen intenció de manifestar-se els advocats de la família Pujol per tal d’aturar que les autoritats judicials andorranes hagin d’aportar noves dades dels seus representats a les autoritats judicials espanyoles tal i com pretén el jutge de l’Audiència nacional José de la Mata. Fins i tot, la representació legal dels Pujol es podria plantejar l’anul·lació de tota la causa seguint el que jurídicament es coneix com la teoria del fruit de l’arbre enverinat. És a dir, si l’element primer és dolent o il·legal, tota la resta també ho és.

Comentaris

Trending