L’hivern suau i la Covid faciliten la reproducció d’isards, cabirols o senglars

Els recomptes del ‘capri rei’ permeten confirmar el bon estat de la cabana, que podria superar l’excepcional nombre d’exemplars de l’any passat

Dos exemplars d'isards divisats aquests dies pels vedats del país.
Dos exemplars d'isards divisats aquests dies pels vedats del país. BANDERS

Les primeres dades de què disposa Patrimoni Natural confirmen el bon estat de la cabana d’isards. De fet, en general, l’hivern suau que hi ha hagut més la tranquil·litat que paradoxalment ha portat a les bèsties salvatges la Covid, que ha fet que poguessin campar sense presència humana pràcticament per enlloc, ha fet que totes les espècies s’hagin reproduït de manera molt notòria.

Encara és aviat per saber quants isards hi ha a les muntanyes del Principat i, per tant, quants exemplars es podran abatre durant la Setmana de caça per excel·lència, que es fa tradicionalment al setembre, després de Meritxell. Però les primeres dades que han transcendit, i que el ministeri de Medi Ambient ha facilitat als caçadors, indiquen que la cabana passa per on molt bon moment. Fins i tot podria superar l’any passat, que ja va ser excepcional, el millor en els darrers vint anys.

Exemplars d'isard al vedat d'Enclar.

Relacionat

Les primeres observacions d’isards a Enclar mostren el bon estat de salut de la cabana

Segons aquestes primeres dades, que s’haurien de complementar, revisar o modificar en més recomptes, als quatre vedats que s’han controlat hi hauria, en conjunt 534 exemplars d’isard. Els primers recomptes que han estat fent els banders amb el suport dels caçadors, que són els primers interessats en tenir dades fiables dels animals que hi ha a les muntanyes, deixarien, segons les fonts consultades, 101 exemplars a Xixerella, 72 a Ransol, 41 a Sorteny i 320 a Enclar.

106494476 362809238033323 5377827017302900213 n
Un isard dels que s'han comptat als vedats.

En principi, segons les fonts, serien unes molt bones xifres. Ha estat un hivern dolç, sense temperatures extremes i molta pluja que ha facilitat que els animals poguessin tenir menjar abundant sense haver-se de moure de les alçades, facilitant així un bon període de reproducció també ajudat per la calma i tranquil·litat de què han gaudit, també, sense la presència humana en paratges naturals durant pràcticament tres mesos.

Etiquetes

Comentaris

Trending