La transformació de 6,4 milions d’euros de deute de Naturland en accions enfronta majoria i oposició

Cairat considera que el comú regala aquests diners a la societat mentre que Majoral diu que és una oportunitat perquè retorni els diners a la corporació i als bancs

Comentaris

Rossend Duró, Sònia Carrillo, Josep Majoral i Cerni Cairat abans de l'inici de la sessió de comú d'aquest dilluns.
Rossend Duró, Sònia Carrillo, Josep Majoral i Cerni Cairat abans de l'inici de la sessió de comú d'aquest dilluns. B. N.

El comú de Sant Julià de Lòria ha aprovat aquest dilluns en sessió de consell la conversió del deute de 6,4 milions d'euros de Camprabassa, la societat explotadora de Naturland, en accions. El conseller de l'oposició, Cerni Cairat considera que el comu regala aquests diners a la societat. "Això implicarà que el comú augmenti les seves accions quan el seu valor negatiu. Avui els lauredians som més accionistes d'una societat que acumula més de 24 milions de deute. Un gran negoci". 

Cairat diu que els màxims accionistes de la societat són els lauredians i ha denunciat la manca de transparència. El cònsol major, Josep Majoral ha opinat que no és un regal. "És donar una oportunitat a la societat de retornar el deute". Ha indicat que "es presenta un pla de negoci que està avalat pels bancs" i ha assegurat que la de la conversió del deute en accions era la millor opció. Els tres consellers de l'oposició han votat en contra. El comú es queda amb 182.571 accions que ara mateix tenen un valor nominal negatiu de 3,52 euros per títol mentre que quan es van comprar valien 35 euros.  Els 6,4 milions d'euros s’aportaran mitjançant la compensació dels drets de crèdit que la corporació ostenta contra la societat.

Cairat calcula que en els pròxims cinc exercicis s'hauran de continuar injectant entre 400.000 i 600.000 euros anuals

Per Cairat, "l'operació certifica el que diem des de fa anys, que s'estan aportant diners a fons perdut i la compra d'accions ho demostra". El càlcul de Desperta Laurèdia és que, com a mínim, en els pròxims cinc exercicis s'hauran de continuar injectant entre 400.000 i 600.000 euros anuals "el que pot acabar representant tres milions d'euros més d'endeutament de Camprabassa envers el comú". Ha recordat que "és el projecte d'Unió Laurediana i ens ha portat fins aquí" i ha lamentat que el comú apliqui la política de fets consumats en ho haver explicat abans la mesura als ciutadans. Cairat s'ha queixat que el comú faci reunions de poble per altres temes i no per aquest que és més trascendental.

El cònsol assegura que han optat per la solució menys dolenta i afirma que l'oposició veu el vas mig buit

Majoral, per la seva part, ha reiterat que la conversió d'accions era la millor solució ja que segons ha indicat, té el vistiplau d'una de les millors empreses financeres del Principat [Crowe], que va analitzar totes les possibilitats. Els auditors han situat Camprabassa en fallida tècnica amb l'obligació de dissolució. "Com a president del consell d'administració, és una situació que no puc permetre. Hem d'intentar posar-hi solució i hem optat per l'opció menys dolenta". El cònsol opina que l'oposició veu el vas mig buit i que la majoria el veu mig ple. "No regalem els diners a la societat. És una opció perquè puguin tornar els diners" i preveu que. "en 15 o 20 anys la societat podria estar totalment sanejada. “El pla que ens presenten no només es compleix sinó que millora, i això en un any de pandèmia son inputs positius”, ha manifestat.  

Desperta Laurèdia s'absté en la votació d'1,8  milions d'euros de reconduïts

Durant la sessió s'han aprovat diversos reconduïts per un total d'1,8 milions d'euros. Desperta Laurèdia s'ha abstingut en la votació en considerar que no és prioritària la construcció de l'anomenat espai Rocacorba. Cairat ha reiterat que considera que s'hauria d'haver començat per la remodelació del Prat Gran. Majoral ha qualificat la decisió de l'oposició de "política" i ha afegit que a "nivell de tràmit no tenim una altra opció que el reconduït". Cairat ha negat que la seva decisió fos política i ha dit que era de plantejament.

En un altre punt, s'ha aprovat un suplement de crèdit extraordinari de 10.000 euros pel patrocini d'una de les fases d'un campionat internacional de BTT. Cairat ha lamentat que no tenen l'informe d'impacte mediambiental i el fet que la cursa passi, en alguns trams, per camins comunals, cosa que pot provocar que es malmetin. Segons el conseller de l'oposició, la celebració i la promoció d'aquesta prova pot provocar un efecte crida amb l'arribada massiva de practicants.

Majoral ha assenyalat que comparteix els neguits però que les explicacions que ha rebut per part de l’organització l’han tranquil·litzat. Ha afegit que tindrà lloc una reunió informativa per esvaïr els posibles dubtes. Segons el cònsol, el projecte pot ajudar a revitalitzar la parroquia. Desperta Laurèdia s'ha abstingut en la votació. També s'ha aprovat  la transferència de capital a l'església per un import de 30.000 euros.

A la sessió s'han aprovat la modificació del reglament intern del 12 de març del 2021 del servei de circulació comunal, i les actes de la comissió de gestió de la Vall del Madriu- Perafita-Claror. Cairat ha demanat que Desperta Laurèdia pugui participar a les taules de treball. A l'apartat de preguntes la consellera de Desperta Laurèdia, Maria Àngels Aché ha demanat per una valoració de les primeres activitats infantils i juvenils del Movlav. La consellera d'Esports, Diana Sánchez ha contestat que el projecte té una durada de tres mesos i només n'ha passat un. "És molt aviat per fer una valoració", ha manifestat i creu que "els objectius s'estan complint".

 

Comentaris (8)

Trending