Tibada d’orelles d’Espot als comuns que no fan la feina en matèria urbanística

(AMB VÍDEO) El cap de Govern demana a corporacions com la d’Escaldes que assumeixi “la seva part de responsabilitat” i recorda que “és molt fàcil el discurs sobre la sostenibilitat però les paraules se les endú el vent”

Xavier Espot ha arremès contra alguns comuns.
Xavier Espot ha arremès contra alguns comuns. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ha aprofitat la compareixença per anunciar la suspensió transitòria de la inversió estrangera en matèria immobiliària per enviar un dard enverinat als comuns, especialment a aquells que van més endarrerits en matèria d’elaboració dels estudis de càrrega que seran cabdals en els propers temps per limitar la construcció al país. “Necessitem que els comuns vagin de bracet amb el Govern i es creguin que ells també tenen un paper fonamental” alhora d’exercir el control urbanístic. 

De fet, la implementació del fre urbanístic projectat està pendent dels esmentats estudis. I mentrestant, per poder construir en l’actualitat, s’ha de passar un doble filtre d’autorització. Hi ha almenys quatre comuns que han encarregat els estudis en qüestió. Però el d’Escaldes, per exemple, segons que s’ha recordat durant la compareixença, hauria demanat que se li especifiqui exactament què i com s’ha de fer tot plegat. El cap de Govern ha aclarit que tot és transparent i parametritzat. I que “arriba un moment que tothom ha d’assumir la seva part de responsabilitat, i els comuns tenen molts instruments si volen canalitzar, harmonitzar” el creixement urbanístic.

“Perdonin que escombri cap a casa nostra”, ha dit referint-se a comuns demòcrates, però ha recordat que el comú d’Ordino “ha tingut la valentia” de frenar el creixement i el comú de Canillo ha fet el mateix tot i assumint “el desgast d’haver de modificar el pla d’urbanisme per reduir l’edificabilitat de la parròquia”. Per tant, ha fet “una apel·lació” a tots els comuns a posar-se la granota de feina i participar de les mesures per ordenar i limitar, si escau, el creixement.

És evident, ha deixat clar Espot, que limitar la construcció, que posar barreres a certes activitats, voldrà dir haver de “renunciar a una part d’ingressos”, però és que “és molt fàcil el discurs sobre la sostenibilitat però les paraules se les endú el vent”. Per tant, ha convidat els comuns, especialment els que no han pres encara mesures, passar als “fets, als actes”.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending