La telelectura fixa de l’aigua d’Andorra la Vella millorarà l’eficiència fins a un 15%

El comú ha destinat 194.000 euros per a aquest projecte en el qual s’han instal·lat 1.600 comptadors i 180 concentradors a tota la parròquia

Un dels operaris col·locant el dispositiu de registre a un fanal
Un dels operaris col·locant el dispositiu de registre a un fanal Pilar Candel

El projecte per implementar la xarxa de telelectura fixa de comptadors d’aigua a Andorra la Vella empren la seva recta final. Aquest sistema de control de consum domèstic permetrà millorar l’eficiència de la parròquia fins a un 15% o 20%, segons els resultats que s’han obtingut a altres països que ja l’utilitzen. El comú ha destinat 194.000 euros per a la instal·lació de 1.600 comptadors i 180 concentradors en diverses fases.

El cònsol menor, David Astrié, ha explicat que “gràcies a aquestes ‘gotes’ es pot facturar a final de mes sense estimacions. Abans havíem de fer estimacions que no es corresponien amb el consum real. Amb aquest sistema es tracta de protegir als usuaris de possibles fuites a les seves llars i detectar sobre consums”. Astrié ha afirmat que, al llarg dels quasi dos anys en què es porta engegant aquest sistema, hi ha hagut un total de 10 sobre consums i que, gràcies a la xarxa, els veïns han pogut estalviar-se fins a 20.000 euros a l’any.

Totes les dades que recollirà aquest sistema es reflectiran, de forma automàtica, en el centre de telecontrol, on s’analitzen i es treballen per millorar l’eficiència. El cap de servei d’aigües, Robert Rabassa, ha explicat que a la parròquia hi ha hores molt diferenciades de consum d’aigua i que, gràcies a aquest sistema, es poden detectar fuites o diversos problemes i actuar-ne abans que sigui un problema major. “Fins ara sols podíem calcular els danys quan ja estaven fets, ara podem prevenir-los”, explicava Rabassa.

Anualment, el comú d’Andorra la Vella destina pràcticament 400.000 euros en inversions, reposició i manteniment de la xarxa d’aigua potable. A la parròquia s’enregistra un consum diari de 5.500 m3, dels quals 3.500 m2 corresponen a usos domèstics, i la resta a usos professionals. Respecte a les noves construccions que s’estan donant i el dubte de si l’aigua serà suficient, Astrié ha apuntat que “podem abastir-ho perfectament”. A més, el comú ha encarregat un estudi per determinar possibles noves captacions que permetin augmentar els recursos hídrics.

El centre de telecontrol de dades.
El centre de telecontrol de dades.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending