Tala d'arbres a Escàs per crear un perímetre de seguretat a les zones habitades

El comú de la Massana preveu altres actuacions per reduir el risc d'incendi i afectació a la població davant fenòmens meteorològics adversos

Edificacions properes a la zona boscosa d'Escàs
Edificacions properes a la zona boscosa d'Escàs Toni Solanelles

Recuperar la cultura de la gestió forestal. Aquest és l’objectiu del comú de la Massana per evitar riscos per als veïns propers a zones boscoses i reduir el risc d’incendi. De moment la corporació ha aprovat en consell de comú un suplement de crèdit de 20.000 euros per intervenir a les zones d’Escàs, el vedat de Xixerella i la pista de serveis de Pla de l’Estany.

El conseller Sergi Gueidmonde ha explicat que les tempestes de l’estiu i de l’hivern passats van deixar molts arbres caiguts i va evidenciar la necessitat de mantenir els boscos saludables ja que hi ha moltes zones d’habitatges a tocar del bosc i que en cas de fort vent els arbres podrien caure sobre les cases. De fet, ha indicat que "fa poc en una de les zones on s’intervindrà, això ja va passar".

Les intervencions van des de la neteja del sotabosc fins a la tala d’arbres per crear perímetres de seguretat a les zones habitades. En aquest darrer cas, primer els tècnics estudien el terreny i indiquen quina actuació cal portar-hi a terme. Gueimonde també ha apuntat que en moltes ocasions cal oxigenar el bosc, traient els exemplars més vells. En els casos on ja hi ha hagut caiguda d’arbres a causa del mal temps, també cal veure com ha quedat el terreny perquè sovint això genera inestabilitat a tota la zona.

D’altra banda, la cònsol major, Olga Molné, també ha explicat que cal actuar a la pista del pla de l’Estany ja que la vegetació ha crescut tant que dificulta el pas dels vehicles de servei que hi pugen per fer manteniment. Cal tenir en compte que aquesta és una de les zones de captació d’aigua de la parròquia.

Pel que fa el Vedat de Xixerella, el bosc està envaïnt la zona de cria de l’isard i per tal de millorar les condicions per a aquests animals el comú també ha vist oportú actuar-hi.

Totes aquestes intervencions es faran entre el setembre i l'octubre. La massa forestal que es neteja de moment no té un destí clar tot i que els comuns en reunió de cònsols ja estan en converses per poder-ho destinar a biomassa.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending