Solució pactada a l’afer de ‘Casa Trenella’

L’acord dels propietaris de l’immoble amb el promotor que vol fer un edifici de pisos al davant permetrà mantenir visible la façana, que està catalogada com a bé d’interès cultural d’Escaldes-Engordany

La façana de Casa Trenella.
La façana de Casa Trenella.

L’afer ‘Casa Trenella’ ha arribat a bon port. Després de mesos de diferències, les dues propietats han assolit a un acord “satisfactori” per totes dues parts que permetrà, per una banda, tirar endavant sense més dilacions el projecte urbanístic d’un edifici a la zona antiga d’Engordany i, a la vegada, preservar la visió de l’històric immoble. El litigi havia provocat també tibantor entre l’actual majoria socialdemòcrata, llavors a la minoria, i l’antiga de Demòcrates.

Tot plegat arrenca de fa temps. Els propietaris de Casa Trenella i els de l’edifici del costat compartien un terreny de pas que, quan es va inscriure al cadastre, ho va ser sense aquesta condició. Oficialment, per tant, feia part d’una parcel·la que, posteriorment, va canviar de mans i va ser comprada per fer una promoció d’habitatges. Aquest projecte, tal com estava definit, pujava diversos pisos d’altura i, finalment, acabava tapant totalment la casa pairal.

La propietat de Casa Trenella havia dut el comú a la Batllia per la denegació del canvi en el cadastre, però ara retirarà la demanda

 Això va generar una disputa entre les dues propietats, que va acabar esquitxant el comú d’Escaldes-Engordany, responsable tant del cadastre com de la necessària autorització urbanística per tirar endavant el projecte immobiliari. Ara fa un any, la llavors consellera de la minoria, Cèlia Vendrell, va defensar que calia defensar Casa Trenella, un immoble de mitjans del segle XIX la façana del qual està inclosa al catàleg d’edificis, espais o elements d’interès històric, monumental, cultural o ambiental de la parròquia. Va demanar que s’aturessin les obres, proposta que, esgrimint la impossibilitat legal de fer-ho, va ser refusada per la llavors majoria que, però, si que va acceptar intentar fer de mediador entre les dues parts.

Mesos més tard, els propietaris de Casa Trenella van entrar una sol·licitud al comú. Volien que es fes un canvi al cadastre i que, allà, s’hi fes constar l’existència d’aquest espai comú. La petició va ser refusada. Primer, per la corporació demòcrata. Ja al febrer, per la socialdemòcrata, que va denegar el recurs presentat. Tot apuntava que el tema acabaria a tribunals. De fet, la propietat va portar el comú a la Batllia per aquesta decisió, encara que, finalment, el procés no anirà més enllà.

I és que, segons les fonts consultades per Altaveu, en aquests darrers mesos, les parts han mantingut converses que han permès arribar a un acord “satisfactori” per totes dues. Sense entrar en detalls, el pacte introduirà un canvi en el projecte urbanístic que mantindrà la vista de Casa Trenella. En un doble sentit, tant perquè la façana d’interès cultural es mantingui visible com perquè l’immoble no quedi totalment ocult, i per tant sense llum, pel nou edifici. La volumetria que es perdi per un costat es guanya per un altre. En l'entesa, hi ha ha ajudat la mediació de l'actual majoria comunal que sempre havia defensat la importància de l'edifici.

D’aquesta forma, es posa fi a un serial que s’havia allargat durant més d’un any i que amenaçava de fer-ho molt més als tribunals. A més, es garanteix que l’afer no acabi travat a la Batllia i, per tant, l’impulsor del nou edifici, que ja fa mesos té el permís urbanístic, podrà tirar-lo endavant sense nous retards. Pel que fa a la demanda contra el comú, justament publicada aquest dimecres al BOPA, ara no continuarà.

Comentaris (1)

Trending