La sequera redueix a la meitat el cabal del riu de la Comella

La falta d’aigua ha obligat a bombejar aigua dels pous freàtics de l’Estadi Comunal des del mes de gener i encara ara sense parar, incrementant d’aquesta manera la factura en energia d’Andorra la Vella

Una imatge del riu de la Comella, aquest any afectat per la sequera.
Una imatge del riu de la Comella, aquest any afectat per la sequera. ARXIU

Els equips de bombeig dels dos pous d’aigua freàtica instal·lats a l’Estadi Comunal han hagut de funcionar aquest 2022 més que mai. El motiu? La sequera i la reducció notable del cabal del riu de la Comella, que és un dels aqüífers que abasteix la parròquia d’Andorra la Vella. El riu en qüestió, producte de la sequera que ha afectat enguany molts punts de les nostres contrades, s’ha reduït aproximadament fins a la meitat.

L’aigua dels pous de l’Estadi Comunal es capta del freàtic i es bombeja cap al dipòsit de la Comella -el procés requereix energia elèctrica i per això aquest exercici, almenys fins ara, s’ha hagut d’invertir 105.000 euros més del previst en despesa elèctrica- en moments en què hi ha manca d'aigua, com està passant aquest any de molta sequera. L'aigua freàtica es potabilitza i s'utilitza per abastir la parròquia.

Aquest bombeig de l'aigua es fa habitualment només uns mesos a l'any, generalment a l’hivern, i fins que comença el desgel. Aquest any, però, es va haver de començar a bombejar aigua al gener i fins ara el procés no s’ha aturat degut, s’ha dit, a la sequera i a la davallada del cabal del riu de la Comella. En canvi, hi ha anys que a la primavera i a l'estiu no és necessari fer cap bombeig.

Andorra la Vella disposa de tres dipòsits: la Comella (que abasteix la zona de la Comella, i per tant, un 10% del total), les Escaubelles (abasteix el 40% de la parròquia) i la Birena (que sol aportar més o menys el 60% del total d'aigua que requereix Andorra la Vella). La sequera es deixa notar aquest any de forma general. Però, és clar, en algun punt més que en d’altres.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending