Sant Romà de les Bons ensenya el camí (de la normalitat festiva)

Prop d’un centenar d’encampadans es retroben el Dilluns de Pasqua al llogarret romànic recuperant l’aperitiu i esperant poder gaudir l’any que ve de les caramelles

Fent l'aperitiu al peu de Sant Romà de les Bons.
Fent l'aperitiu al peu de Sant Romà de les Bons. Toni Solanelles

El comú d’Encamp treballa amb la idea de poder tenir una Festa del Poble, el juny, i una festa major, l’agost, completament normals. O gairebé. En tot cas, la celebració del Dilluns de Pasqua a Sant Romà de les Bons, la petita esglesiola romànica, mostra el camí. Prop d’un centenar d’encampadans han recuperat la tradició pasqual, i han pogut gaudir, més enllà de la missa, del tradicional aperitiu. Falten les caramelles, que si no hi ha cap daltabaix tornaran l’any que ve sí o sí.

Mossèn Antoni Elvira s’ha encarregat d’oficiar la missa solemne a Sant Romà just abans de l’aperitiu. Aquest any no hi ha hagut temps de preparar adequadament les caramelles. Els joves caramellaires, molts d’ells estudiants a l’estranger, no han tingut temps de posar a punt la solfa. Però “sense mascareta i poder-nos veure les cares” ja és un gran què, remarcava el conseller de Joventut, Esports i Via Pública i Aparcaments, Xavier Fernàndez. Amb ell, altres consellers com Nino Marot, Fina Rodríguez o Joan-Marc Pifarré han tret al cap fins a les Bons.

Alguns dels assistents a la festa -la denominada festa major de les Bons- feia temps que no pujaven fins al conjunt romànic. Altres en són habituals. En tot cas, el que toca, “com ha de ser”, és mantenir les tradicions, explicava un Fernàndez que admetia “la idea amb què estem treballant” és tenir unes festes el més normal possible. Que hi hagi “un estiu normal”, deia el conseller referint-se, també, a les activitats estiuenques per la mainada més enllà de la Festa del Poble i la festa major.

Tot i que estaran atents a possibles recomanacions, “mirarem d’oblidar-nos de la pandèmia” i que les activitats lúdiques i esportives de l’estiu, ja sigui al Pas de la Casa, ja sigui a Encamp, es puguin viure com abans de l’esclat de la crisi sanitària. I com s’ha fet al petit pla just davant de Sant Romà, es puguin ballar sardanes i no haver-se de conformar només en escoltar-les. Que la festa de les Bons, doncs, marqui el camí.

Etiquetes

Comentaris

Trending