Sant Julià projecta un edifici de pisos tutelats en un terreny de 1.000 m2 i un cost de nou milions

El comú convoca el concurs d'idees i la proposta compta amb el suport d'entitats i de particulars

Comentaris

El terreny que ha d'acollir l'edifici.
El terreny que ha d'acollir l'edifici. BRU NOYA

El comú de Sant Julià de Lòria convoca un concurs públic per a un concurs d'idees per a la construccó d'un edifici amb pisos tutelats. L'edicte es publicarà al BOPA aquesta setmana i es diposa d'un terreny de 1.000 metres quadrats. Els pisos van dirigits a persones de més de 65 anys que poden ser independents. Hi ha serveis comuns com ara menjador, sala d'estar i jardins, entre d'altres. El cost total estarà al voltant dels nou o 10 milions d'euros i ja es disposa de 5,3 milions. Es preveuen uns 71 habitatges.

El cònsol major, Josep Majoral ha explicat que és un projecte inèdit a Andorra i és fruit de la col·laboració entre el sector públic i el privat.Els estudis tindran entre 40 i 52 metres quadrats. La Reig Fundació hi aporta tres milions d'euros, També hi col·laboren Bomosa -que faria la gestió empresarial-, la Creu Roja -que faria la gestió sanitària i donaria 300.000 euros - i diversos particulars. Així, els marmessors dels hereus de Climent Riera aportarien el terreny, que està a l'entrada del poble, i els de Maria Duró dos milions d’euros. El Govern, a través del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, signaria un preacord per veure quin nombre de pisos podria concertar.

Josep Majoral ha assenyalat que Sant Julià és un exemple del que hauria de ser la política amb una col·laboració entre majoria i minoria. La primera pedra es posarà a finals de l'any vinent. Des de Desperta Laurèdia, el conseller comunal Cerni Cairat ha dit que el projecte està per damunt de qualsevol color polític.

Majoral fa una crida a tothom qui desitgi contribuir econòmicament a la iniciativa

El projecte no està del tot tancat perquè, segons ha confirmat el cònsol major, “encara faltarien diners per poder-lo culminar”. En aquest sentit, des de la corporació tots dos representants polítics han obert la porta a d’altres entitats o particulars que estiguin interessats en prendre part en un projecte “tan important i necessari del qual pot sortir un canvi de consciència i un nou model d’acompanyament de les persones grans”, com ha explicat Cairat. En  un principi s’havia comptat amb set milions d’euros per fer realitat el projecte, però la situació d’enorme volum de feina del sector de la construcció i l’encariment del cost dels materials podrien elevar-ne el cost de dos o tres milions més. Però això no hauria de ser un obstacle perquè “els bancs ens donarien suport”, ha explicat Majoral."No estem inventant res, però és un element que no existeix al país i que és necessari per millorar el final de la vida d'aquestes persones", ha afegit aprofitant per fer una crida a tothom qui desitgi contribuir econòmicament a la iniciativa per tal d'arribar a l'objectiu dels 10 milions.

Sobre la fórmula jurídica per tirar endavant la iniciativa, el cònsol ha comentat que “no està del tot clara però espero que el proper any ja podem començar a posar la primera pedra”. El més indicat per a aquest casos seria la constitució d’una fundació en la qual el paper del comú seria principalment vetllar pel correcte compliment de l’esperit del projecte, però encara s’estan perfilant els estatuts.

Cairat, per la seva banda, ha assenyalat que “ja teníem en ment la importància de la cura per la gent gran i la pandèmia encara ha posat més de manifest un dels grans problemes que té aquest col·lectiu com és el de la solitud i l’accés a l’habitatge a preus assequibles”. En aquest sentit, “el que busquem és donar un servei adaptat a cada usuari”, ha destacat. Josep Majoral i Cerni Cairat  han comparegut de forma conjunta en roda de premsa per primer cop en el que va de legislatura per agrair “el reconeixement al treball conjunt fet per un projecte com aquest”.

Abans de l'inici de la roda de premsa, el cònsol ha mostrat la seva satisfacció per l'elecció de Sant Julià de Lòria com a vila europea de l'esport en l'apartat de poblacions de menys de 25.000 habitants.

 

Comentaris (10)

Trending